This story is my truth / I went to hell

...
This story is my truth / I went to hell
Коментари Харесай

Немо, който счупи кода на Евровизия като първия небинарен победител

" This story is my truth / I went to hell and back / To find myself on track / I broke the code " гласи припевът на песента, която завоюва тазгодишното издание на " Евровизия ". Макар състезанието да се организира под мотото " Обединени от музиката ", музикалното събитие се оказа по-скоро разединяващо за почитателите и едно от най-противоречивите в историята на " Евровизия ".

Обявеното за " аполитично " музикално състезание не съумя да избяга от сянката на войната в Газа. А в последните минути пристрастеностите в допълнение се нажежиха, след като- участника на Нидерландия Йост Клайн.

Звукът на музиката беше приглушен от кавги и напрежение, а победител от целия безпорядък излезе Швейцария и Немо, който(*) не беше любимецът на публиката, само че се оказа любим на професионалното жури - и приключи с 591 точки в общото класиране. За втора поредна година България не се включи в най-голямото музикално състезание в света, а Българска национална телевизия не откри причина да го излъчи в програмата си.

24-годишният Немо и неговата ария " The Code " донесоха - 36 години след последното първо място за страната. За последно тя печели през 1988 година със Селин Дион. Вълнението на артиста беше толкоз огромна, че в еуфорията той счупи наградната си статуетка.

Текстът на " The Code " препраща към двоичния код от сферата на информатиката (binary code), който е построен от нули и единици. Изпълнителят обаче пее, че някъде из сред тях е намерил " своето царство " и " чупи кода ". Посланието на Немо се предава и на композиционно равнище - песента разрушава всевъзможни правила за следване на един музикален жанр и в действителност е микс от поп, хип хоп, опера и дръм енд бейс.

" Заглавието е за разтрошаване на кодовете. Мисля, че всички сме желали да преодолеем избрани ограничавания в живота си. В моя случай това е, тъй като не съм небинарен. За да го схвана и приема, трябваше да разбия няколко кода ", споделят Немо в свое неотдавнашно изявление.

Роден в швейцарския град Бил, Немо свири на цигулка, пиано и барабани още от дете. Споделя, че " The Code " е въодушевена от няколко черти в характера му. От дребен е разпален по операта, слуша доста рап, а в този момент развива кариера в поп музиката.

" Сглобихме всички тези елементи от мен, с цел да създадем едно вълшебно парче ", споделя Немо.

Пътят му към " Евровизия " стартира доста инцидентно - на подготвителен лагер за текстописци. Включва се в него, с цел да оказва помощ на други реализатори в композирането на части, подобаващи за състезанието - само че в последна сметка сътворява свое личен текст и взе участие в швейцарската вътрешна селекция.

" Онова, което прави тази ария толкоз специфична, е да кажа пред всички, че се усещам добре и съм тъкмо това, което желая да бъда ", декларира спечелилият на " Евровизия ".

В творчеството си до момента Немо преглежда тематики освен за половата еднаквост, само че и за психологичното здраве и израстването.

Триумфът на Немо е ненапълно неочакван. Той не беше любимецът на публиката. Най-много зрителски гласове получи Хърватия и представителят ѝ Бейби Лазаня.

За първи път в историята на музикалното съревнование спечелилият е отвън топ 3 на телевота - тази година феновете избраха преди Швейцария осъществяванията и на Израел, Украйна и Франция. Швейцария не беше и любимецът на букмейкърите, които в последната седмица предвидиха първото място да отиде точно при Хърватия.

Конкурсът написа и нова глава в историята си - като за първи път беше извоюван от представител, който се дефинира пола си като небинарен. В надпреварата имаше и различен участник от тази общественост - Bambie Thug от Ирландия, които приключиха на шеста позиция в общото класиране.

" Обединени от музиката ", само че не напълно

Немо може да e счупилиl " кода " с успеха си, само че не скри, че самата " Евровизия " е развалена и може би " има потребност да бъде поправена ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР