Нургюл Салимова отстъпи на Александра Горячкина във втората партия по

...
Нургюл Салимова отстъпи на Александра Горячкина във втората партия по
Коментари Харесай

Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова отстъпи на Александра Горячкина във втората партия по интензивен шах от тайбрека на финала на Световната купа по шахмат в Баку. Така 20-годишната българка с 1,5:2,5 точки зае второто място в шампионата, което е най-големият ѝ триумф при дамите, съобщи БНР.

Вторият тайбрек стартира с отхвърлен дамски гамбит минал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина съумя да завоюва пешка преимущество, което се оказа решаващо в ендшпила. В него рускинята съумя да направи две проходни пешки и на 105-ия ход игралата с черните фигури Нургюл беше принудена да се съобщи.

За триумфа си нашата шахматистка получи 35 хиляди $ от наградния фонд.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото достижение в кариерата на 20-годишната възпитаничка на Живко Желев при дамите. По пътя си към него някогашната международна шампионка при девойките до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха присъединяване в шампионата на претендентките за международната купа. Той ще се организира в Торонто от 2 до 25 април 2024 година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР