Новото крайнодясно правителство на Италия издаде указ, с който одобрява

...
Новото крайнодясно правителство на Италия издаде указ, с който одобрява
Коментари Харесай

Италия издаде указ доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 г.

Новото крайнодясно държавно управление на Италия издаде декрет, с който утвърждава доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 година, като с това резервира политиката на предходния кабинет, съобщи Франс прес.
 
Указът удължава до 31 декември 2023 година разрешението за " прекачване на военни средства, съоръжение и техника на държавните органи на Украйна ", се показва в официално съобщение от през вчерашния ден.
Сега италианският парламент разполага с 60 дни да трансформира указа в закон.
 
След идването си на власт през октомври министър-председателката Джорджа Мелони, лидерка на крайнодясната партия " Италиански братя ", удостовери поддръжката си за Киев и смисъла на НАТО. В първата си тирада пред Народното събрание тя даде обещание " да продължи да бъде благонадежден сътрудник на НАТО в поддръжката за Украйна ".
 
Предшественикът й на поста Марио Драги беше мощен покровител на Украйна, само че въпросът за доставките на оръжие за Киев провокира различия в Движение " 5 звезди ", което беше част от ръководещата коалиция. Това докара до разпадането на обединението и до нови избори, вследствие на които Мелони влезе във властта.
 
Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна съставляват поверителна информация, само че предишния месец представител на ръководещата коалиция сподели Ройтерс, че Рим приготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна защита.
 
В четвъртък в. " Република " заяви, че Италия ще даде на Украйна четири зенитно-ракетни комплекса " остаряло потомство " " Аспиде " (Aspide) с по 18 ракети всяка, дружно с радари. Според вестникът доставката може да бъде осъществена в края на декември или при започване на януари идната година.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР