Чешката полиция обяви за издирване Андрей Аверянов, руски генерал от

...
Чешката полиция обяви за издирване Андрей Аверянов, руски генерал от
Коментари Харесай

Чехия обяви за издирване руски генерал

Чешката полиция разгласи за търсене Андрей Аверянов, съветски военачалник от Главното разследващо ръководство на Русия, управлявал детонациите във военни хранилища в Чехия и отравянето на Сергей Скрипал, заяви проверяващият публицист Христо Грозев в " Туитър ". Той бе в основата на следствието, което разкри ролята на Аверянов в тези диверсии.
Според чешките следователи Аверянов управлява акцията от 2014 година, по време на която съветски сътрудници взривиха хранилища за муниции във Врбетица в региона на Злин. При тях починаха двама души и бяха породени големи вреди.
Съпрузите Елена и Николай Шапошникови, съветски шпиони, получили чешко поданство, които също се проверяват за диверсиите, са общували с Аверянов, който е бил началник на специфичния диверсионен отдел на ГРУ по време на детонациите. Николай Шапошников е бил чиновник на оръжейната компания Imex Group, чиито муниции се взривиха във Врбетице. Малко преди първия от двата гърмежа Шапошникови и военачалник Аверянов също се срещат в Лисабон. Шапошникови също са уредили с подправени документи за посещаване във Врбетице на сътрудниците Анатолий Чепиг и Александър Мишкин, които съгласно следователите най-вероятно са взривили складовете.
Аверянов, Чепиг и Мишкин са в Русия и надали ще бъдат предадени на Чехия. Полицията във Англия също търси Чепиг, Мишкин и Аверянов като виновни за отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал през 2018 г. 
Аверянов е офицер от съветската войска от кариерата и някогашен боен аташе в Норвегия. Днес той е заместник-директор на разузнаването на ГРУ. Доскоро бе пълководец на отделение 29155, което стои зад съвсем всички огромни диверсии в Европа, в това число и зад взривяване на складовете на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Аверянов неотдавна наследи забележителна част от империята, принадлежала на Евгений Пригожин, някогашния пълководец на наемниците на " Вагнер ", чийто частен аероплан беше взривен след неуспешния му метеж в Русия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР