Германският посланик в Прищина Йорн Роде заяви, че страната му

...
Германският посланик в Прищина Йорн Роде заяви, че страната му
Коментари Харесай

Германия ще увеличи четворно военното си присъствие в Косово

Германският дипломат в Прищина Йорн Роде съобщи, че страната му ще усили четворно броя на войските си в границите на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), съобщи Косовското радио и телевизия. 

„ Германия ще усили четворно броя на войските си (в КейФОР). Следващата седмица ще пътувам дружно с новия немски контингент, който ще бъде ситуиран в базата „ Бондстийл “. Имахме 70 военни тук, в този момент имаме съвсем 300 “, съобщи Роде.

Той акцентира в изявление за медията " А2 Си Ен Ен ", че усилването на военното наличие на Германия в Косово е за случаи като този в северното косовско село Банска през септември предходната година да не се случват повече.

На 24 септември 2023 година в Банска до Звечан група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което починаха един косовски служител на реда и трима от въоръжените нападатели. Косово назова случая „ терористично нахлуване “.

Отговорността за нападението в Банска пое Милан Радойчич – някогашен заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “, която се употребява с поддръжката на формален Белград. Прищина упрекна Белград, че стои зад офанзивата, а Белград отхвърли всякакво присъединяване в нея. Радойчич беше задържан в Сърбия и ден по-късно освободен, а след това Интерпол издаде интернационална заповед за ареста му.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Двете страни водят разговор за нормализация на връзките под егидата на Европейски Съюз.

Роде сподели, че обстановката със сигурността в Косово не се трансформирала в последния месец, само че добави, че не вижда заплаха, защото в страната са ситуирани близо 5000 военни на КейФОР, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР