Постоянният представител на Гърция в ЮНЕСКО Йоргос Кумуцакос днес е

...
Постоянният представител на Гърция в ЮНЕСКО Йоргос Кумуцакос днес е
Коментари Харесай

Ще се превърне ли пореден бивш византийски храм в джамия в Истанбул?

Постоянният представител на Гърция в ЮНЕСКО Йоргос Кумуцакос през днешния ден е внесъл нота в организацията по отношение на решението на турските управляващи за превръщането на някогашния православен храм „ Христос Спасител в Хора “ в Истанбул в джамия.

Вчера Кумуцакос е разговарял през вчерашния ден по тематиката със заместител генералния секретар на ЮНЕСКО Еторе Отоне, който дава отговор по въпросите на културата, както и с представители на Центъра за културното завещание.

Гръцкият непрекъснат представител е изразил мощното безпокойствие на Гърция за следствията от превръщането на храма в джамия и по-конкретно за вероятното увреждане и промените в самия монумент, както и за нематериалната страна на културното завещание. Той е подчертал, че решението е в директно несъгласие с интернационалните правила за запазване на културното завещание на човечеството.

От своя страна Отоне се е заел ЮНЕСКО да изследва случая.

След откриването си като джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 6 май храмът „ Хора “, прочут и като " Карие джамия ", действа по модела на „ Св. София “ – мозайките по стените в молитвеното пространство са покрити, а за туристите е несъмнено настрана място за визити с екскурзовод.

Храмът „ Хора “ е построен в ранновизантийския интервал. Той е фамозен с мозайките и стенописите си от XIV в. – едни от най-изкусните мостри на византийското изкуство. През 1511 година е трансфорат в джамия, а през 1945 година е разгласен за музея. Решението за повторното му преобразяване в мюсюлмански молитвен дом е взето през 2020 година – когато същата орис сполетя и евентуално най-представителния монумент на византийското изкуство и архитектура, храма „ Св. София “ в Истанбул. На среща с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в сряда гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че ще сложи въпроса пред Ердоган на срещата им в понеделник в Анкара.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР