Ново поевтиняване на природния газ с 29 на 100 през

...
Ново поевтиняване на природния газ с 29 на 100 през
Коментари Харесай

Булгаргаз заяви ново съществено поевтиняване на газа през ноември

Ново поевтиняване на природния газ с 29 на 100 през ноември съобщи държавният публичен снабдител " Булгаргаз ", с което за два месеца цената на газа за българския пазар пада общо с 53 на 100 след октомврийското понижение с 34%.

Внесената за одобряване от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цена е 166.14 лева./MВтч или 84.95 евро, изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестиха от сдружението.

Цената на природния газ за октомври е 233 лева./МВтч.

Предложената цена е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през м. ноември, която към 11 октомври е към 160 евро.

" Тази основна разлика се дължи на извънредно конкурентните цени, получени в границите на извършената от " Булгаргаз " тръжна процедура за доставка на природен газ през м. ноември, както и на опцията да бъдат доставени цялостните азерски количества по договорна цена през влязлата на 1 октомври в употреба нова газова връзка с Гърция Комотини-Стара Загора ", разясниха от " Булгаргаз ".

Преди ден стана ясно, че гръцките ДЕПА и " Митилинеос " са спечелили търга за доставка на полутечен газ в България през ноември. Те са били определени измежду подадени общо 8 предложения.

Каква ще е дефинитивно цената през октомври, ще стане ясно на 1 ноември, когато сдружението ще внесе поправено заявки по отношение на данните от европейските тържища за предходния месец, защото цените за втечнения газ са обвързани с нидерландската борса TTF и дадена от търговците отстъпка.

Първоначалната прогноза на сдружението, оповестена преди месец, бе за назад повишаване на газа през ноември, което разумно тормози хората, които се отопляват на газ. Сега обаче се оказва, че ще има ново поевтиняване и цеата ще е надалеч под оповестената от бизнеса като релативно търпима за него цена от 200-250 лева./МВтч.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева сподели пред bTV, че това понижение е допустимо с помощта на получените високи отстъпки, които били сред седем и 10 пъти по-високи от сегашните. Тя означи и че са реализирани и положителни условия на заплащане, в това число и кредитни предели.

На въпрос дали тези цени могат да се запазят, тя разгласи, че в този момент тече търга за подаване на предложения за декември.

" Очакваме отстъпките да се запазят, което ще ни разреши да подсигуряваме една цена на устойчиви равнища ", добави Златева и сподели, че митът, че без " Газпром " зимата ще е студена, е разрушен.

По-рано ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов разяснява пред публицисти, че чака препоръчаната цена да е към 180 лева./МВтч, само че поисканото от доставчика понижение надмина прогнозите му.

" Заради продължаващото придвижване надолу на цените на нидерланската борса TTF чакам декларираната цената да бъде към 180 лева ", добави Иванов.

" Причината за спада е, че европейските газохранилища са напълнени на 91%. България на следващия ден ще доближи на 80 % запълняемост каквато е задачата на Европейски Съюз и ще продължи да нагнетява и може да доближи даже до 90 % до края на ноември. По тази причина, без значение от усложняващата се конюнктура в Украйна, смятам, че опциите на Владимир Путин да употребява природния газ като оръжие в тази обстановка, се изчерпаха ", сподели шефът на КЕВР.

" Освен, че Европа е готова за отоплителния сезон, само че дружно с това ще отбележа, че Германия безусловно до месец ще пусне два терминала за регазификация на полутечен газ северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия-Дания-Полша и нашият интерконектор са към този момент функционални и Европа се освобождава от съветския природен газ ", сподели още той.

" И без шестте танкера (осигурени от предходното държавно управление и отказани от настоящето служебно – б.ред.), и без съветския газ България, диверсифицирайки доставчиците, се оправя. Считам, че и през декември цената ще остане стабилно по-ниска на равнищата до момента. Това чакам да продължи и през идната година ", добави той.

Като съображение за прогнозата си той уточни и освобождението на потенциал по българо-гръцката връзка Кулата Сидирокастро откакто азерските количества бяха пренасочени от 1 октомври по новата връзка сред двете страни Комотини-Стара Загора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР