Новият шеф на най-голямата украинска енергийна компания Нафтогаз“ има амбициозен

...
Новият шеф на най-голямата украинска енергийна компания Нафтогаз“ има амбициозен
Коментари Харесай

Украйна планира да избегне вноса на газ тази година

Новият началник на най-голямата украинска енергийна компания „ Нафтогаз “ има упорит проект за тази година -  да бъде избегнат вноса на природен газ посредством увеличение на вътрешното произвеждане, с цел да се отговори на потребностите на страната макар продължаващата съветска инвазия, оповестява Блумбърг.

Планът изисква „ Нафтогаз “ да усили производството с 8%, а частните компании с 16% тази година на фона на възбраната за износа на горива, сподели нейният основен изпълнителен шеф Алексий Чернишов в изявление три месеца след встъпването си в служба.

Той също по този начин не планува териториални загуби или заличаване на уреди за рандеман на газ, които биха могли да съставляват риск за начинанието.

Стъпка за заобикаляне на вноса на газ би била първата в историята на страната от постигането на самостоятелност през 1991 година Докато войната навлиза във втората си година, Украйна се сблъсква с разрушена стопанска система и офанзиви от страна на съветските сили против енергийната инфраструктура на страната.

Щетите на нейните нефтени и газови уреди към този момент възлизат на към 1 милиард $, означи Чернишов.

„ Увеличаването на локалното произвеждане е наша стратегическа цел и ние би трябвало сами да се оправим с това. Това не е единствено бизнес въпрос – това е въпрос на оцеляването и независимостта на Украйна “, означи той.

В края на предходната година Международният валутен фонд пресметна, че Украйна ще би трябвало да закупи 5 милиарда куб. метра газ през 2023 година „ Нафтогаз “ чака същото, само че при най-лошия си сюжет, уточни Чернишов.

През последните месеци държавното дружество внесе по-малко газ от плануваното, с цел да помогне за генерирането на електрическа енергия, откакто инфраструктурата беше разрушена от въздушните удари на Русия. Компанията е закупила от края на октомври към половината от плануваните 2 милиарда куб. метра синьо гориво, сподели той.

Чернишов дефинира напъните на националните производители на газ да поддържат производството като „ храбър акт “, дружно с дисциплината от страна на семействата.

Топлото време също оказа помощ на Украйна да прекара зимата. „ Нафтогаз “ обезпечи доставките на газ в цялата страна и даже в региони като Донецка област, където не престават тежки борби, съобщи нейният нов началник.

Ситуацията, която се материализира тази зима, повлия на проекта на „ Нафтогаз “ да избегне вноса на газ, макар че към момента има възможност да се наложи да закупи 2 милиарда кубически метра газ, добави той. „ Но това не е нашият главен проект. Това значи да разчитаме на себе си “, уточни Чернишов.

Украинското държавно управление замрази цените за комунални услуги за семействата, с цел да помогне на фамилиите, откакто съветската инвазия докара до спад на приходите,

само че даде обещание да компенсира „ Нафтогаз “ за разликата сред вносния газ и вътрешните цени. То обаче към момента не го е направило, като дългът му към „ Нафтогаз “ е за общо 177 милиарда гривни (около 4,8 милиарда долара), до момента в който общините и фирмите, които разпределят газ, дължат 112 милиарда гривни, сподели Чернишов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР