Новата централа е много сложен и много рисков проект и

...
Новата централа е много сложен и много рисков проект и
Коментари Харесай

Експертът Иван Хиновски: АЕЦ ”Белене” е сложен и рисков проект, ненужен на България

Новата централа е доста комплициран и доста рисков план и не е необходим на страната ни, счита специалистът Иван Хиновски По думите му АЕЦ ”Белене ” ще окаже тежко влияние върху бюджета на страната.
С към 2.3 милиарда лева страната ще взе участие в реализацията на плана АЕЦ " Белене ". Според енергийни специалисти по този метод България може да придобие значителен дял в централата.

Преди дни стана ясно, че кабинетът ще води договаряния с пет компании за присъединяване им в плана. За стратегически вложители се чака да се водят диалози с " Росатом ", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация. За снабдители на съоръжение претенденти са " Фраматом " и американска " Дженерал Електрик ".

Според Иван Хиновски, фирмите, искащи да бъдат вложители, са имиджови в света, само че методът за избора им е неверен. " Не може България да води договаряния с 5 компании, в това време да се загърбва стратегическият сътрудник. Водещата компания ще бъде " Росатом " и тя би трябвало да си избира вложители ", разясни Хиновски пред Българска национална телевизия.

Очаквания са до края на април – началото на май 2020 година да бъдат подадени и обвързващите предложения на претендентите в търга. Поне на този стадий централата ще се строи без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени на тока, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като условие към държавното управление при " размразяването " на градежа от Народното събрание.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР