Нов конфликт във връзка с идеята България да продаде ядрено

...
Нов конфликт във връзка с идеята България да продаде ядрено
Коментари Харесай

Партньорите във властта се скараха чия е идеята да продадем ядрено оборудване на Украйна

Нов спор по отношение на концепцията България да продаде нуклеарно съоръжение на Украйна назрява в ръководещото болшинство.

Предложението, за което от ПП-ДБ анонсираха нощес, бе импортирано от тях в деловодството на Народното събрание. Накратко то се състои в това страната ни да предложи на украинското държавно управление да закупи нуклеарното съоръжение, предопределено за неслучилата се от десетилетия АЕЦ „ Белене “, като цената да не бъде по-ниска от 1,2 милиарда лв..

" Ако министърът на енергетиката реализира добра договорка и успее да продаде ненуженият нуклеарен пакет, ще сме в странната обстановка - родното съветско нуклеарно лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата към този момент съветска технология) да подкрепи енергетиката на Украйна ", стимулира концепцията Ивайло Мирчев от Демократична България в своя фейсбук профил, обявявайки проекторешението. 

От ГЕРБ обществено демонстрираха ревнивост в Народното събрание тази заран и упрекнаха сътрудниците си в заграбване на хрумвания и непознат труд.

Видях, че нощес са се похвалили с самодейност на ГЕРБ - проекторешение на Народно събрание, което ние внесохме. Няма нито една дума и запетая, която да е поставена от Политическа партия и Демократична България. Това, че си присвояват тези услуги, граничи с плагиатство “, ядоса се Делян Добрев.

Той съобщи, че предлагането за продажба на съоръжение от " Белене " на Украйна е напълно на ПГ на ГЕРБ. От тях пристигнала и поканата Политическа партия и Демократична България да се разпишат.

След началото на войната в Украйна нашето съоръжение изгуби своя смисъл, тъй като централа с такова съоръжение може да бъде издигната единствено от руснаци “, изясни Делян Добрев. Предвид наложените наказания върху Русия това на процедура означавало, че „ Белене “ е обречена като план. А за Украйна това съоръжение би било от изгода, защото тя има издигната, само че незавършена централа и се нуждаела от реакторите, парогенераторите и циркулационните помпи, с които България разполага.

Делян Добрев посочи, че концепцията няма връзка с възможното посещаване на Володимир Зеленски в София, което към момента остава непотвърдено публично.

Когато има такава информация от Министерския съвет, тя ще ви бъде доказана. Нали не желаете да потвърдя нещо, за което няма информация “, сподели сбито вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР