Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без

...
Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Западът закъсня да осъзнае какво се случва в Украйна


Никой не може да подсигурява сигурността в Черноморския регион без България и Румъния, съобщи българският министър на защитата в изявление за Аджерпрес.

Заков засегна в изявлението въпроса за идния избор в Народното събрание идната седмица на възможна доставка на оръжия от България за Украйна, като уточни, че това е въпрос от голям публичен интерес. Той добави, че като министър на защитата, въпреки да схваща чудесно този факт, поддържа внимателен метод към въпроса в обществения спор.

Българският министър открои отличните връзки сред България и Румъния освен на равнище министри на защитата, само че и на държавно ниво. " Предвид актуалната обстановка в Украйна, дано кажа, че ние нямаме единствено общи закани и общи провокации, само че споделяме и обща орис с Румъния, а в този случай като съдружници, освен като съседи ", уточни Заков. Той добави, че с румънския му сътрудник са се договорили за постоянни срещи през идващите месеци и идващите години.

" Както споделих, ние споделяме обща орис, тъй като считам, имам вяра в това: никой не може да подсигурява сигурността и стабилността в Черно море без България и Румъния ", акцентира той.

Помолен да разяснява колебливостта на България във връзка с оръжейните доставки за Украйна, министърът означи, че в България това е изключително сензитивен въпрос заради доста аргументи. По думите му в същото време " би трябвало да бъдем изцяло наясно с пропагандата, дезинформацията, опитите хората да бъдат комплицирани ". Според него полемиката в Народното събрание по въпроса е изключително значима, защото става дума за това народните представители да разискват обществено тази тематика и да вземат решение. 

" След това зависи от държавното управление да приложи решението и всичко, което се изисква от мен като министър на защитата или от моите структури ще бъде осъществено съгласно решението на Народното събрание ", уточни Заков.

В отговор на въпроса какво счита за изявлението на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че " всеки, който не доставя оръжия на Украйна, поддържа съветската експанзия в неговата страна ", отговори: " Дори като посланик, тъй като аз съм също посланик, надълбоко в душата си мисля, че господин Кулеба е безусловно прав ".

Същевременно българският министър загатна изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски, че всяка страна би следвало да помогне съгласно опциите си и че в случай че няма, да речем, изтребители, би могла да окаже друга поддръжка. " Поради тази причина споделих, че има доста способи да се помогне. Мисля, че Украйна се нуждае от доста неща. Не забравяйте, че рано или късно, уповавам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме различен стадий, когато ще би трябвало да се помогне в помиряването и възобновяване на Украйна ", сподели Заков.

Министърът изрече мнение, че западният свят е просрочен да осъзнае какво се случва в Украйна. Според него обаче България и Румъния са се застъпвали от доста години за нуждата от по-голяма интервенция на НАТО. 

" Смятам, че сегашните условия в Украйна ясно демонстрират, че Черноморският район е значим район за евроатлантическата сигурност и ние би трябвало да бъдем изцяло ангажирани в укрепването на тази сигурност за всички нас, освен за България, Румъния, Турция, тези три съюзнически страни, само че също за НАТО като цяло, и сигурен съм, че това ще бъде общата визия на съдружниците на срещата през юни ", съобщи Заков.

Попитан каква е визията на България във връзка полемиките в страните от източния фланг на НАТО по отношение на непрекъснато военно наличие, Заков подсети за решенията за сформиране на бойни групи на източния фланг и че България е една от страните домакини на сходни бойни групи. 

" Както към този момент споделих, ние споделяме една и съща орис, едни и същи полезности, закани, неизбежно е да работим дружно, Румъния и България ", посочи той.

Помолен да разяснява рекомендацията на България жителите ѝ да изоставен Молдова, евентуално предвид на събитията в Приднестровието, и запитан по какъв начин България възприема обстановката там, уточни, че това е решение на външното министерство и допусна, че става дума за превантивна мярка за да се избегнат затруднения, ако обстановката се утежни. " Разбира се, вие чудесно знаете, че обстановката в Приднестровието не е чак толкоз спокойна, а аз считам тези ограничения по-скоро за превантивни, а не за нещо друго ", добави той.

Според него има риск за Приднестровието и Молдова на фона на спора в Украйна, само че " интернационалната общественост би следвало да направи всичко допустимо, с цел да избегне сходни сюжети, преливането на спора към Приднестровието, тъй като не е единствено в Приднестровието, не е единствено в Молдова. Преливането би могло да засегне Балканите. А тогава ние може да имаме по-голям проблем ", уточни той.

" Тези неща водят до същото умозаключение - че би трябвало да работим дружно, колкото се може по-тясно, на всяко едно равнище ", посочи той.

Запитан дали при актуалните условия дипломацията прави работа, министър Заков отговори, че " дипломацията постоянно работи, само че зависи от всички страни, а освен от една ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР