Нигерия пусна в експлоатация рафинерията Dangote в понеделник с надеждата

...
Нигерия пусна в експлоатация рафинерията Dangote в понеделник с надеждата
Коментари Харесай

Петрол за над 200 млн. души: открита е най-голямата рафинерия в Африка

Нигерия пусна в употреба рафинерията Dangote в понеделник с вярата да трансформира страната в чист експортьор на петролни артикули. Анализатори обаче споделиха, че въпросът дали ще се обезпечат доставки на недопечен нефт може да повлияе на постигането на цялостно произвеждане тази година.

Правителството на отиващия си от власт президент Мухамаду Бухари вижда рафинерията като отговор на хроничния дефицит на гориво в Нигерия. Последният случай засегна страната в навечерието на оспорваните президентски избори през февруари.

Миналата година Нигерия е похарчила 23.3 милиарда $ за импорт на петролни артикули, потреблението е достигнало към 33 млн. литра бензин дневно. Рафинерията " Данготе " с 650 хиляди барела дневно възнамерява да създава 53 млн. литра дневно.

Заводът възнамерява да изнася създавания в остатък бензин, а това ще трансформира най-големия производител на нефт в Африка в център за експорт на петролни артикули. Освен това възнамерява да изнася дизел, съгласно Алико Данготе, най-богатият човек в Африка, който е финансирал построяването на рафинерията.

 Африкански газ вместо съветски: Европа се впуска в неравна, скъпа и рискована борба Африкански газ вместо съветски: Европа се впуска в неравна, скъпа и рискована борба

Огромният нефтохимически комплекс е една от най-големите вложения в Нигерия. Изграждането на рафинерията коства 19 милиарда $ след години закъснение - над първичните оценки сред 12-14 милиарда $ - и има неуреден дълг от към 2.75 милиарда $, съгласно шефа на централната банка на Нигерия.

Комплексът разполага и с електроцентрала с мощ 435 мегавата, дълбоководно пристанище и торов елемент.

На церемонията по връчването на комисията Данготе сподели, че целта е да се усили производството, с цел да се подсигурява, че рафинерията може изцяло да задоволи нигерийското търсене и да отстрани " нещастието на зависимостта от вноса ".

На церемонията участваха Бухари и още четирима президенти от района.

 Петрол за над 200 млн. души: открита е най-голямата рафинерия в Африка
© Reuters

Проблеми с доставката на недопечен нефт

" Данготе " чака да стартира рафинирането на недопечен нефт през юни, само че основаната в Лондон изследователска консултантска компания Energy Aspects сподели, че стартирането в употреба е комплициран развой и чака интервенциите да стартират по-късно тази година, достигайки 50-70% през идната година.

Рафинерията се нуждае от непрекъснато доставяне със недопечен нефт. Но производството на нефт в Нигерия обаче понижава заради кражба на нефт, вандализъм на тръбопроводи и незадоволително вложение. През април производството падна под 1 млн. барела дневно, под производството на Ангола.

По-ниското произвеждане ще повлияе на способността на държавната петролна компания NNPC Ltd да извърши съглашение за доставка на рафинерията Dangote с 300 хиляди барела дневно недопечен нефт, сподели икономистът Келвин Еманюел, който е създател на отчет за кражбата на нефт предходната година.

 Африка стартира най-дългия морски газопровод в света, само че Европа ще изчака за доставки Африка стартира най-дългия морски газопровод в света, само че Европа ще изчака за доставки

NNPC, с 20% дял в рафинерията, има съглашения за шерване на продукцията с петролни компании като Exxon Mobil, Shell и Eni и има право на част от суровия нефт, който също разменя с търговци за бензин и дизел.

Рафинерията не е подписала съглашение за закупуване от петролни компании в Нигерия. Това може да накара Dangote да внася недопечен нефт от търговци като Trafigura и Vitol, сподели Емануел, в миг, когато се чака локалното пречистване да спести валута и да поддържа цените по-ниски.

Енергийните аспекти обаче споделиха, че в дълготраен проект рафинерията в Данготе може да постави завършек на недостига на бензин в Нигерия, да промени пазара на бензин в Атлантическия басейн и да изнася дизел, който дава отговор на спецификациите на Европейския съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР