Нептун е осмата планета от Слънчевата система, като е и

...
Нептун е осмата планета от Слънчевата система, като е и
Коментари Харесай

Нептун изненадващо става все по-студен

Нептун е осмата планета от Слънчевата система, като е и най-отдалечената. Тя е газов колос, като се характеризира и с най-силните ветрове в Слънчевата система. А в този момент изненадва учените и с нови обстоятелства - лятото ѝ става все по-студено.

"Промяната е не предстояща. Откакто следим Нептун, по време на началото на лятото в южното полукълбо, температурата постоянно постепенно се повишава, а не се намалява ", споделя Майкъл Роман от Университета на Лестър и началник на екипа. Проучването е оповестено в Planetary Science.

В него взе участие интернационален екип от учени, които са употребявали и данни от "Много огромния телескоп " на Европейската южна обсерватория. Те наблюдават положението на планетата от 2003 година до 2018 година и резултатите са непредвидени.

Орбитата на Нептун е доста по-голяма от тази на Земята. Нептун прави една обиколка към Слънцето за 165 земни години. Само лятото продължава към 40 години.

Проследният интервал е в първите години на южното лято. Данните обаче демонстрират, че за това време междинната температура се е намалила с към 8 градуса по Целзий.

Процесите в Нептун се оказват още по-изненадващи. От 2018 година до 2020 година учените следят и стопляне единствено към южния полюс на планетата. Роман прецизира, че данните обгръщат по-малко от половината дълготрайност на сезона и сходни огромни и бързи промени са непредвидени.

Учените имат няколко хрумвания. Една от тях е, че може да става дума за сезонни процеси в атмосферата. В композиция с случайни метеорологични събитие или даже "отговор " на планетата на 11-годишния безоблачен цикъл, това може да докара до сходно ненадейно захлаждане.

Това значи, че протичащото се може да е случайност или пък постоянно събитие. Наличните данни са прекомерно малко, с цел да дадат отговор на въпроса. И за това учените ще разчитат на новия галактически телескоп "Джеймс Уебб ", който да даде по-ясен взор на астрономите, с цел да събедат още по-подробна информация.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР