Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и

...
Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и
Коментари Харесай

Парамедиците алармират: Недостигът на лекарски екипи по морето през лятото става все по-сериозен

Недостигът на лекарски екипи по морето става все по-сериозен и макар прерязаната лента на новия Спешен център в Приморско, той по този начин и не проработи заради липса на личен състав. Това разясниха от Съюза на парамедиците в България въз основата на статистика, систематизирана от усещанията на членовете им в незабавните екипи в курортите.

От съюза показват, че самоувереност, липса на инстинкт за самозапазване, занемарена профилактика стоят в основата на огромна част от незабавните случаи през миналия летен сезон.

Сред случаите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При огромна част от тях повода е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след приложимост на алкохол, както и през нощта. Чест мотив за незабавни повиквания е занемарената профилактика на хронични болести и неглижирането им, сподели Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България.

От Съюза на парамедиците оповестяват, че обстановката с дефицита на медици става все по-критична. Според тях единствено в Бургас сега оповестените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е сред 2300 и 2800 лева, искащи няма.

" За страдание, няма да става по-добре, ще става все по-зле и ние съществено настояваме да се форсира процедурата по назначение на парамедици в системата ", показва Ива Пехливанска.

През летния сезон в Бургаска област по този начин и не проработи новооткритият Спешен център в Приморско, тъй като не се откри личен състав.

Престъпление е да не се употребяват уменията и знанията на хората, които знаят и могат да оказват първа помощ, да се губи скъпо време за пациента и да се губят човешки животи, показват от Съюза на парамедиците. Те упорстват час по-скоро да бъдат изпълнени главните им претенции - уеднаквяване на просветителните критерии, контролиране на специалността и внедряване на парамедиците в Спешната помощ.

Според Невена Костова, заместник-председател на Съюза на парамедиците в България най-хубавото решение е екипите да бъдат формирани от двама парамедици, като единият наложително е с най-високата - четвърта степен на подготовка. Те могат да си оказват помощ взаимно, както при превозване и носене на пациента, по този начин и за бързо оказване на първа помощ.

Съюзът на парамедиците в България организира срещи с управленията на Центровете за незабавна здравна помощ в страната, с цел да може незабавните екипи да бъдат подсилени с парамедици. Докато в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, има подготвеност те да бъдат включени в съставите на колите за спешна помощ с подобаваща длъжностна характерност, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надвишават 500, обясниха от съюза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР