„Не знаем на каква цена купуваме в момента природния газ.

...
„Не знаем на каква цена купуваме в момента природния газ.
Коментари Харесай

Биков: Купуваме руски газ през посредници, финансираме Москва във войната с Украйна

„ Не знаем на каква цена купуваме сега природния газ. Идват единствено откъслечни информации, в това число тази, че преди няколко дни е закупен съветски газ от „ Газпром “ през неговия медиатор „ Винтерсхал “. Това съобщи за БГНЕС депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„ Научихме за това още веднъж по секрети канали. Това изцяло опонира на тезата, че няма да финансираме войната в Украйна. Ние освен, че финансираме войната в Украйна, само че и плащаме комисионна на медиатор, който беше отхвърлен през 2012 година, когато бяха отстранени медиаторите “, сподели Биков.

Той уточни, че има и още един отхвърлен медиатор, който към този момент твърди, че е обезпечил газ. Става дума за отстранения „ Овергаз “.

„ Извън детайлите можем да заявим, че тези, които взимаха комисионните през 2021 година са още веднъж на първа линия и малко по-малко си връщат това, което изгубиха. Сметката се заплаща от всички, които употребяват газ и освен от тях, само че и от тези, които купуват продукция от тези, които създават на газ. Естествено това ще се отрази на инфлацията и цените на парното “, съобщи Биков.

Той означи, че предлагането да се вкара таван на бензина от 2,7 лева е въз основата на сериозен разбор.

„ При към този момент по-ниска цена на петрола при същите условия, акцизи и налози, ние плащаме за бензин с един лев по-скъпо. При това купуваме съветски нефт, който е по-евтин от сорта Брент. Оправданието да го купуваме е, че той е по-евтин. Но по-късно го купуваме под формата на бензин на цената на скъпия нефт. Защо това се случва? След четири срещи на вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев с управлението на „ Нефтохим Лукойл “ се стигна до тази цена “, сподели депутатът от ГЕРБ и добави, че резултатът от тези срещи е, че бензинът се продава с един лев по-скъпо. „ Явно те са се разбрали за това, а не за нещо друго. След като оповестиха за тези 25 стотинки, цената незабавно скочи с към 20 стотинки “.

Той акцентира, че „ Лукойл “ няма да загуби от предлагането да има таван на цената, тъй като ГЕРБ оферират цена, която е допустима за тях и те няма да са на загуба. „ От това ще завоюват всички български жители. Подобни практики се ползват и в други европейски страни, освен в България “, добави Биков.

Той напомни, че по същия метод от ГЕРБ са предложили цената на тока да бъде 250 лв. за МВч. „ Седем месеца бяха нужни, с цел да мине това наше предложение. То мина с бюджета, макар че се случи много късно. Надявам се това предложение, което също е антиинфлационно, да бъде признато в този момент, а не след седем месеца, когато още веднъж ще бъде късно и ще са потънали стотици милиони в офшорни сметки “, съобщи Биков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР