Не е изненада, че министър Асен Меджидиев постигна пробив в

...
Не е изненада, че министър Асен Меджидиев постигна пробив в
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев отчете успехите си като служебен министър

Не е изненада, че министър Асен Меджидиев реализира пробив в траялите повече от 40 години разисквания на плана за Националната детска болница, несъмнено взаимно с министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Така служебният министър-председател Гълъб Донев показа министъра на опазването на здравето по време на днешния доклад на държавното управление.

„ Детската болница беше една от дилемите, която ми беше сложена от президента Радев, а аз си го сложих като съществена задача за мандата на служебното държавно управление. Няма да отрека, че настъпихме много ползи, създадохме врагове, само че избирането на терена и оповестяването на Детската болница за обект с национално значение е държавническо решение и мощно се надявам, че идващият кабинет няма да даде заден ход “, отговори доктор Меджидиев.

Той обаче уточни други триумфи на Министерство на здравеопазването за интервала. „ Започвайки на 2 август 2022 година мандата си, ние бяхме в Коронавирус рецесия. За мен едно от най-големите ни достижения е тази дума през днешния ден да не се загатва, да разтоварим популацията от тази мисъл и да си приказваме за елементарния грип. По този метод помогнахме за естественото протичане на целия избирателен развой “, сподели министърът.

Д-р Меджидиев съобщи още, че съдействието на министрите в държавното управление като екип се е видяло още на втората седмица от мандата им при злополуката на 40 деца от Сърбия на автомагистрала Тракия. „ Тогава нашата страна сподели по какъв начин може да работи като смачкан часовников механизъм и по какъв начин успяхме да запазим живота на тези деца, да ги оперираме в България и да ги преведем в Сърбия “, сподели здравният министър.

Като огромен триумф на Министерство на здравеопазването за интервала министър Меджидиев регистрира подобрението на Спешната помощ. „ Когато поех Министерството, това беше безусловно една от спешните точки. Заплащането там не беше пипано през годините и работещите там бяха в протестна подготвеност. Разкрихме три нови незабавни центъра в София, подобрихме времевото идване на екипите на Спешна помощ. Благодарение на дейното подпомагане на министъра на електронното ръководство приехме Наредбата за НЗИС, беше създадено мобилно приложение е-здраве, беше изпълнена интеграцията на електронното здравно досие, направихме свързаността сред незабавните екипи, лечебните заведения и Министерство на здравеопазването, тъй че незабавните екипи да знаят във всеки един миг в коя болница има свободни кревати. Увеличихме трайно заплатите както в Спешна помощ, по този начин и в РЗИ. С моя заповед бяха открити над 400 нови места за специализанти за младите медици да остават в България и да имат опция да се квалифицират. С министъра на образованието увеличихме броя на одобряваните претенденти за медицински сестри във факултети на повече места в страната. В момента работим и във връзка с специалността парамедици. Успяхме да приемем Националната здравна тактика, Националната карта за дълготрайни грижи и Националния проект за битка с рака – три плана от Плана за възобновяване и резистентност. Надявам се на идващото съвещание на Министерски съвет да приемем още два плана по Плана “, означи доктор Меджидиев.

Той добави, че не е имало болница в страната, на която не е било помогнато за финансови разноски, за разлика от предходното постоянно държавно управление.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР