Не бих нарекла метежът на Пригожин сценарий. Той обаче може

...
Не бих нарекла метежът на Пригожин сценарий. Той обаче може
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: Метежът на Пригожин може да помогне да се сложи край на войната

„ Не бих нарекла метежът на Пригожин сюжет. Той обаче може да помогне да се постави завършек на тази война ". Това изясни пред БНР проф. Искра Баева.

„ Този бунт може да покаже какъв брой по-лоши разновидности има и да върне страните на масата на договарянията. Ние погледнахме в пропастта. Надявам се това да докара до по-трезви разсъждения за преустановяване на тази война. Всички губят от протакането й "

Проф. Баева дефинира Пригожин като подправен воин, „ само че той съумя да промени облика на Путин във външния свят и да го направи по-приемлив, като сподели, че има и по-лошо от него ".

Като главен проблем тя открои основаването на военни формирования, които не са в границите на страната.

„ Частните армии са събитие, което го има на всички места по света. То е рисково за бъдещето. Връща ни към Средновековието. Тези армии се употребяват от страните, с цел да заобикалят интернационалните правила. Всичко може да излезе от надзор и да се върнем към времената на диво потребление на военна мощ за осъществяване на някакви ползи. "

Тя разяснява и думите на Владимир Путин, че няма се допусне да бъде повторено случилото се през 1917 година, когато Русия е понесла удар с нож в гърба, до момента в който се е биела в Първата международна война.

„ Това е битка за държавност. Всяка огромна страна се нуждае от мощна централна власт. Тези смутни времена се помнят поради огромната човешка цена, която постоянно се заплаща. Подобни времена виждаме след гибелта на Ленин и тази на Сталин. 90-те години също оставят мъчителен спомен в съзнанието на руснаците. Върху него утвърждава своята власт Владимир Путин. Тогава се раждат престъпните групировки и олигарсите. За елементарните руснаци това е ужасно време. То беше и действителното време на разпадането на Съветския съюз ".

Путин ръководи със здрава ръка в един дълъг интервал от време, подсети проф. Баева, само че той не приготви собствен правоприемник, акцентира тя.

„ Това беше интервал на непоклатимост. Борбата за наследството на Путин може да ни върне към 90-те години. Ако съветското общество не издигне авторитетни фигури, които могат да го наследят, то ни чакат тежки времена. Страхувам се, че този проблем може да даде отблясъци и в останалата част на света.

Путин трябваше да приготви собствен правоприемник много по-рано. Не виждам в обкръжението му хора, които биха върнали продемократичната посока на Русия. За задачата е нужно и Западът да възстановява своите връзки ".

Не е добре с оръжие да бъде заменена властта в Русия, безапелационна е проф. Баева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР