Най-високият връх в Западна Европа Монблан е с близо един

...
Най-високият връх в Западна Европа Монблан е с близо един
Коментари Харесай

Връх Монблан е с почти метър по-нисък от предишната си официална височина |

Най-високият връх в Западна Европа Монблан е с близо един метър по-нисък от предходната си публична височина, съобщи БНР.

По време на експедиция в средата на септември географски специалисти са открили, че сегашната височина на Монблан е 4807,81 метра, а през 2017 година е бил измерен 4808,72 метра.

„ Нека в този момент експерти по климата, по ледниците и други учени да прегледат всичките събрани данни и да предложат теории за пояснение на този феномен “, молиха френските специалисти.

През 2007 година е измерена най-голямата стойност от 4810,90 метра. Официалната височина на Монблан настойчиво понижава към този момент цяло десетилетие. 

Според специалистите от 2001 насам връх Монблан губи приблизително по 13 сантиметра годишно, само че намаляването му за последните 4 години е фрапантно.

На всеки две години има проведени експедиции за премерване на Монблан, а през днешния ден специалистите разкриха, че не са обявили обществено „ рекордно ниските “ 4806,3 метра през 2019.

Един от специалистите Денис Борел се аргументира с обстоятелството, че не трябва да се вършат прибързани заключения за измерванията, които се правят с такава акуратност едвам от 2001.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР