Най-вероятно всеки градинар и земеделец е имал проблеми и се

...
Най-вероятно всеки градинар и земеделец е имал проблеми и се
Коментари Харесай

Как да се справим със сляпото куче в градината

Най-вероятно всеки градинар и земеделец е имал проблеми и се е питал по какъв начин да се оправим със сляпото куче в градината . Тяхното местообитание са ливадите и редките гори, както и зеленчуковите и цветните градини, засадени с луковични растения. Сляпото куче е гризач с размери 15-25 см, като живее подземен и е изцяло сляпо. Прави по-големи дупки от къртиците, като тунелите са на към 15-25 см дълбочина. Може да нанесе по-големи пакости в нашата градина, спрямо къртицата. Научете повече за това по какъв начин да спасим градината от къртици .

Как да изгоним сляпото куче от градината

Борбата със сляпото куче е малко по-сложна, в сравнение с с къртиците, тъй като те заобикалят клопките и някои токсини, които правят работа при къртиците. Но има и някои много сполучливи способи за това по какъв начин да се оправим със сляпото куче в градината .

1. Обилно заливане на тунелите с вода

При този способ можем да сложим маркуч за вода в прясно изкопана дупка от сляпото куче и да пуснем водата да тече в тунелите. Методът работи добре, само че е доста временен, по тази причина би трябвало да го вършим постоянно.

2. Да го хванем

Този способ е много сполучлив, тъй като сляпото куче не е толкоз бързо, колкото плъх или мишка. Но ще ни би трябвало доста самообладание. Можем да забием 4 пръчки на 20 см дълбочина към прясна къртичина, направена от сляпото куче. И да чакаме с лопата в ръце. Когато сляпото куче доближи до някоя от пръчките, ще видим, че тя се заклаща. Тогава бързо би трябвало да разкопаем дупката и имаме късмет да го хванем.

3. Слагане на отрова в дупките

Можем да купим отрова от земеделската аптека и да я използваме срещу сляпото куче . На пазара има огромен избор от такива токсини – ратимор, ракумин, карбит. Но би трябвало да сме деликатни при работата с тези токсини и да съблюдаваме напътствията на производителя.

4. Поставяне на шумни устройства в градината

Сляпото куче не обича шума. Затова можем да се погрижим да създадем градината малко по-шумна от нормалното. Можем да сложим в къртичината арматурна пръчка, на която сме закачили пластмасова бутилка с прорези, с цел да се върти от вятъра и да издава звук. Можем да сложим празни бирени кенчета, които отново основават звук от вятъра. Много добър резултат се получава от специфичният ултразвуков апарат срещу къртици. Той се зарежда от слънцето и е много ефикасен.

5. Димни патрони, серни димки

Това може би е най-сполучливият способ за битка със сляпото куче . Този способ е основан на слагането на запалени димки в тунелите на сляпото куче. Можем да ги закупим по интеренет, а може да си ги създадем у дома сами. Серните димки се вършат по следния метод – разтваряме равни количества вода и амониева селитра. В тази примес прибавяме ситни дървени стърготини, до момента в който поемат цялата течност. Изсушаваме на слънце, като малко преди този момент прибавяме сяра на прахуляк в равно количество с амониевата селитра. Слагаме димката в дребен съд с дребен отвор и я възпламеняваме. Тя би трябвало да дими, а не да гори. Пъхаме в дупката и от горната страна посипваме леко с пръст.

Тук може да видите клипче по какъв начин се пали и слага димка в дупката.

6. Слагане на кофа капан

Тук задачата е да разровим къртичината и да изкопаем дупка, дълбока към 30 см. Поставяме пластмасова кофа или бутилка от минерална вода (12 л), с изрязан похлупак. Идеята е кофата капан да е под досегашния тунел на сляпото куче . Покриваме с похлупак дупката и леко нахвърляме пръст от горната страна. Има доста огромен късмет до 2-3 дни да сте хванали сляпото куче живо в кофата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР