Министерският съвет реши да предложи за награждаване проф. д-р Сабина

...
Министерският съвет реши да предложи за награждаване проф. д-р Сабина
Коментари Харесай

МС предлага проф. д-р Сабина Захариева за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Министерският съвет реши да предложи за награждаване проф. доктор Сабина Захариева с медал „ Св. Св. Кирил и Методий ” за изключително значимите и заслуги в развиването на здравната просвета и на здравната компетентност „ Ендокринология и заболявания на обмяната ” в Република България. Това оповестяват от държавната пресслужба.

Проф. доктор Сабина Захариева е родена 1949 година в гр. Бяла, област Русе. През 1974 година приключва Медицински университет -София. През 1977 година стартира постоянна аспирантура в Института по ендокринология и геронтология. В интервала 2000 -2005 година е шеф на Клиника по хипоталамо-хипофизарни-надбъбречни и гонадни болести към СБАЛЕНГ „ Акад. Ив. Пенчев “. През 2005 година е определена за професор по ендокринология, а от 2006 година досега е изпълнителен шеф на УСБАЛЕ „ Акад. Ив. Пенчев “.

В дългия си професионален път проф. Захариева има редица достижения, като въвеждането на 24-часово холтер мониториране на артериално налягане като главен способ в диагностиката и лекуването на артериалната хипертония, създаване на способи за установяване на каликреиновата интензивност и простагландини и други Проф. Захариева е и началник на екипите, основали указател на хипофизните и надбъбречни тумори и указател на редките ендокринни болести. Инициатор е на основаването на Център по предварителна защита на диабета и създаването на тактика за скрининг и ранна диагноза предиабет и захарен диабет. През целия си трудов стаж проф. Захариева се занимава както с дейна лечебна и научна активност, по този начин и с преподавателска активност, като е била теоретичен началник на редица сполучливо приключили докторанти.

За професионалните си достижения проф. Захариева е получила признанието на Медицински университет -София, като е наградена с Signum Laudis за 2009 година През 2013 година е удостоена с премия на името на проф. доктор Ст. Киркович, а през 2018 година -със Златна панацея, която се връчва в символ на самопризнание за заслугите на изтъкнати преподаватели от Медицински университет -София за техния висок професионализъм и потвърден принос в организирането и реализирането на преподавателската ( образование на студенти, докторанти, специализанти), научно-изследователската и експертна активност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР