Встъпването в длъжност на президента Путин отбелязва нов етап от

...
Встъпването в длъжност на президента Путин отбелязва нов етап от
Коментари Харесай

Не просто конфликт на интереси: в Украйна се решава съдбата на света

Встъпването в служба на президента Путин отбелязва нов стадий от историята на Русия. Някои линии от предходните интервали вероятно ще бъдат продължени. Някои ще доближат сериозен предел. Нещо ще бъде свалено. Но би трябвало да пристигна и нещо ново.

Бих желал да обърна внимание на идеологическия аспект, който може да стане кардинален вектор за по-нататъшното развиване на Русия в интернационален подтекст.

В нашето яростно противостоене със Запада, балансиращо на границата на нуклеарния спор и Третата международна война, все по-контрастно се демонстрира казусът с полезностите. Войната в Украйна не е просто спор на страни с изцяло рационално национално ползи, а конфликт на цивилизации, яростно отстояващи своите ценностни системи.

Днес към този момент сигурно може да се каже, че Русия дефинитивно заложи на отбраната на обичайните полезности и точно с тях свързва главните процеси на подсилване на личната си цивилизационно еднаквост и геополитически суверенитет. Става дума не за разнообразни ползи на обособените субекти вътре в една и съща - западна - цивилизация, както до последно, въпреки и с леко преиначаване, само че въпреки всичко можеше да се пояснява разгарящия се от ден на ден и повече спор на Русия и груповия Запад. Сега е явно, че сред себе си се сблъскаха две ценностни системи.

Съвременният групов запад стои напълно зад:

- абсолютния индивидуализъм

- ЛГБТ и джендърната политика

- космополитизма

- културата на анулация

- постхуманизма

- неограничената миграция

- унищожаването на всички форми на еднаквост

- сериозната расова доктрина (според която угнетените по-рано нации имат цялостното право на собствен ред да потискат своите някогашни угнетители)

- релативистка и нихилистична философия на постмодернизма

Западът безпощадно цензурира личната си история, не разрешава книги и творби на изкуството, а Конгресът на Съединени американски щати се готви да изземе от Светото писание цели абзаци, които сякаш оскърбяват някои групи хора по етнически и набожен симптом. Освен това развиването на цифровите технологии и невромрежите сложи на дневен ред предаването на самодейността на ръководството в международен мащаб от човечеството към изкуствения разсъдък и редица западни създатели към този момент превъзнасят това като необикновен триумф и от дълго време предстоящо нахлуване на момента на сингулярността.

Въпреки това Русия на Путин директно противостои с изцяло друг набор от полезности, доста от които са на законово равнище закрепени в декрет №809 от 9 ноември 2022 година Русия твърдо отстоява:

- груповата еднаквост против индивидуализма

- патриотизма против космополитизма

- здравото семейство против легализацията на извращенията

- религията против нихилизма, материализма и релативизма

- индивида против постуманистичните опити

- историческата истина против културата на анулацията

- естествената еднаквост против размиването ѝ

Налице са две противоположни ориентации, също така две антагонистични идеологии, системи на светоглед. Русия избира традицията, а Западът, в противен случай, всичко нетрадиционно и даже антитрадиционно.

Това прави спора в Украйна, където се сблъскаха тези две цивилизации в яростна и решителна борба, нещо доста по-голямо от елементарен спор на ползи. Той несъмнено е на разположение, само че не е главен. Най-важното е че в противоборство влязоха два модела на по-нататъшното развиване на човечеството - демократичен, глобалистки, антитрадиционния път на актуалния Запад или различен, многополюсен, полицентричен път на опазване на традициите и обичайните полезности, за което се бори Русия.

И тук е време да се забележи, че многополюсният свят, верността си към който прогласи Русия в предходния стадий от ръководството на Путин, придобива смисъл само при положение, в случай че признаем за всеки полюс, за всяка цивилизация (днес образно показани в БРИКС) правото на лична еднаквост, лична традиция, лична система от полезности. Многополюсността става осмислена и обоснована, в случай че изхождаме от плурализма на съществуващите култури и признаваме правото им да запазят своята еднаквост и да се развиват, опирайки се на вътрешните си правила. Това значи, че полюсите на многополюсния свят, за разлика от глобалисткия еднополюсен модел, където по дифолт преобладават като универсални точно западните полезности, в една или друга степен следват пътя на Русия, просто поставяйки на фундамент своите - всякога разнообразни - обичайни полезности.

Това образно го виждаме в актуален Китай. Освен че отхвърля глобализма, либерализма и международния капитализъм като доктрина, запазвайки доста черти на социалистическия ред, той от ден на ден и повече се обръща към изконните полезности на китайската просвета, възраждайки политическата и обществената нравственос на Конфуций, вдъхновявали и вкарващи ред в обществото в течение на хилядолетия. Неслучайно една от водещите теории в интернационалните връзки в актуален Китай е античната концепция за “Тянся ”, където Китай е в центъра на международната система, а всички останали нации обикалят Поднебесната по периферията. Китай самичък по себе си е безспорен център, открит за света, само че строго изравен на стража пред личните си суверенитет, уникалност и самородност.

В тази посока се движат и народите от Африка, влизащи в нов етап на деколонизацията - този път на съзнанието, културата, метода на мисъл. Все повече африкански мислители, политици и публични дейци се обръщат към изворите на своите автохтонни култури.

Латинска Америка също последователно открива за себе си нови хоризонти на традиционализма, религията и културните корени, влизайки във от ден на ден и повече директен спор с политиката на Съединени американски щати и груповия Запад. При това спецификата на Латинска Америка е в това, че антиколониалната битка дълго време се организира най-вече под леви лозунги. Сега обстановката се мени: левите откриват обичайните и консервативни извори на своята битка (например в “теологията на освобождението ”, където господства католическият фактор) и от ден на ден пораства закостенял антиколониален фронт (например “теология на народите).

Но към този момент с изключение на Русия никоя от цивилизациите, насочени към многополюсност и предпочитащи традицията, не влиза в директен въоръжен спор със Запада. Много се двоумят, очаквайки финала на тази трагична битка. И въпреки евентуалното болшинство от човечеството да отхвърля хегемонията на Запада и неговата ценностна система, към този момент с него в директен конфликт не е подготвен никой, с изключение на нас.

Всичко това дава на Русия неповторим късмет да застане отпред на международния закостенял поврат. Настъпва момента да кажем, че Русия води война с претенциите на Западната цивилизация за повсеместност на полезностите ѝ и стои напълно и изцяло зад традицията, освен това, както зад личната (руска национална, православно-държавна), по този начин и зад всички останали. Все отново и тях при положение на успех на глобализма и запазването на западната надмощие ги заплашва неизбежно заличаване.

Всички цивилизации на света са консервативни - това сформира тяхната еднаквост. И те от ден на ден си дават сметка за това. Само постмодернистичния Запад реши радикелно да скъса със своите типичен християнски корени и се зае да гради просвета на израждането, извращението, патологията и техническото заменяне на хората с постчовешки организми (от ИИ до киборги, химери и артикули на генното инженерство). Да и в самия Запад забележителна част от обществата отхвърлят този път и все по-яростно се афишират срещу курса на ръководещия постмодерен демократичен хайлайф за дефинитивно евакуиране на културно-историческата еднаквост на самите западни общества.

В новия си президентски мандат би било напълно разумно Путин да разгласи за своя съществена идеологическа задача отбраната на традициите - в Русия и в целия свят, в това число и на самия Запад. В очите на цялото човечество Владимир Путин към този момент е най-великият водач, играещ тъкмо тази роля, героично устоявайки на западната надмощие. Сега е моментът да обявим световната задача на Русия, която е да пази цивилизациите и техните обичайни полезности. Да спрем играта със Запада и да употребявате неговите тактики, условия, протоколи и критерии. Цивилизационният суверенитет се състои в това, че всеки народ има цялостното право да приема и отхвърля всевъзможни външни насоки, да се развива по собствен личен, специфичен метод, без значение от това, че някой извън може да е неудовлетворен от това.

Така неотдавна, на 7 май, английският вестник “Мирър ” разгласи девет думи от встъпителната тирада на президента Путин за „ ужасна опасност за Запада “. Тези думи бяха: „ Самата Русия и единствено тя ще дефинира своята орис! ” Тоест Западът възприема всеки намек за суверенитет като оповестяване на война против него. Русия се съгласи с това и е подготвена да поддържа всички, които отстояват своя суверенитет по този начин уверено, както тя.

Разбира се, всяка цивилизация има своите обичайни полезности. Но през днешния ден всички те са атакувани от една нападателна, нетолерантна, лъжлива и извратена цивилизация, която води безмилостна война с всяка традиция - с традицията като такава. В такава обстановка Русия на Путин може намерено да се разгласи за притежател на противоположната задача – да стане бранител на традицията и нормите, на приемствеността и идентичността.

Преди, през ХХ век, въздействието на Русия в света се основаваше най-вече на лявото придвижване. Но през днешния ден то последователно изчезна - или беше погълнато от либерализма, или се изчерпа сама (с редки изключения, най-често влизайки в съюз с антиколониални консервативни тенденции). Сега си коства да заложите на консерватори, последователи на цивилизационната еднаквост. И по този начин се ражда нов девиз: традиционалисти от всички страни, обединете се!

И не би трябвало да се смущаваме, срамим или крием. Колкото по-уверено поемем по този път, толкоз по-бързо и по-сигурно ще пораства нашето въздействие в света. Тъй като избрахме да се съсредоточим върху многополярността, би трябвало да сме поредни в това.

Всички към този момент считат Путин за основна фигура в консервативното възобновление. Време е да го обявим намерено. Във всеки случай рецензиите от Запада не могат да бъдат избегнати, само че в този момент решаващите фактори в връзките с него са напълно други. И нашите съдружници - сегашни и евентуални - ще се заемат с поддръжката на Русия с нова мощ. В последна сметка в този момент нашите далечни цели и задания ще им бъдат ясни. Те ще ни повярват и ще стартират, без никакво съмнение или съмнение, да построяват с нас обективен и уравновесен свят в полза на цялото човечество.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50868 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед48890Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед68702Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед28392Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20046Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78929Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77998„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77565 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР