БУДАПЕЩА, Унгария (АП) — Словашкият премиер Роберт Фицо е с

...
БУДАПЕЩА, Унгария (АП) — Словашкият премиер Роберт Фицо е с
Коментари Харесай

Роберт Фицо, популисткият министър-председател на Словакия, който се завърна на власт с проруска платформа

БУДАПЕЩА, Унгария (АП) — Словашкият министър председател Роберт Фицо е с заплаха за живота, откакто беше ранен при пукотевица след политическо събитие в сряда следобяд, епизод на принуждение, който означи дългата му кариера, обхващаща десетилетия в политиката.

59-годишният Фицо се върна на власт в Словакия предходната година. След като преди този момент е бил два пъти министър-председател, от 2006 до 2010 година и още веднъж от 2012 до 2018 година, третият му мандат го направи най-дълго управлявалият държавен началник в историята на Словакия.

Той и неговата партия Smer (Посока) най-често са описвани като леви популисти, макар че той също е сравняван с десни политици като националистическия министър председател на Унгария Виктор Орбан.

След пет години в съпротива, партията на Фицо завоюва парламентарните избори предходната година с проруска и антиамериканска платформа. Той даде обещание да постави завършек на това, че Словакия дава военна поддръжка на Украйна, до момента в който тя се бори с пълномащабната инвазия на Русия, и...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР