В дните на Националната библиотечна седмица оценяваме изключителната роля, която

...
В дните на Националната библиотечна седмица оценяваме изключителната роля, която
Коментари Харесай

Вал Стоева: В по-малките населени места гостуването на писатели предизвиква фурор

В дните на Националната библиотечна седмица оценяваме изключителната роля, която играят библиотеките за нашето развиване като мислещи хора. Това разяснява в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “ основният редактор на уеб страницата " Детски книги “, ръководител на фондация " Детски книги “ и основател на акцията за премия за най-хубава детска книга " Бисерче вълшебно “ Вал Стоева.

" Библиотекарите са нашите най-ценни помощници в разпространяване на информацията за новите книги, които оказват помощ на децата от една страна да стартират да четат, да имат интерес към тази активност, и по-късно да натрупат познания и умения, които са им нужни за справяне с живота. Библиотекарите освен могат да предлагат хубави книги, само че в действителност те оказват помощ и на тези, които не са разкрили удоволствието от четенето, да могат да се оправят с извличането и с търсенето на информация. “

12-то издание на акцията за националната премия " Бисерче вълшебно “ за най-хубава детска книга завърши преди броени дни, описа уредникът и добави, че журито на тази премия са единствено и само децата от 3 до 16-годишна възраст. Целта на Фондация " Детски книги “ – уредник на самодейността, е да насърчи четенето и да увеличи функционалната просветеност на децата.

" Закрихме акцията, като гласуването стартира през февруари и завърши на 11 май неслучайно в Деня на Светите братя Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите, “ описа Вал Стоева и изясни още, че са получили над 370 формуляра за групов избор на децата, само че резултатите към момента се обработват и ще станат известни на 22 май. По думите й в акцията огромна роля играят учителите и библиотекарите, които изготвят и попълнят въпросните формуляри, и без които нито една акция за разпространение на четенето не би била допустима.

Една от задачите на акцията е да се слагат децата в дейната позиция да четат, което е нелека задача, счита уредникът, защото в акцията за премия " Бисерче вълшебно “ има дълги и къси описи с номинирани заглавия, като в дългия лист на 12-то издание книжните заглавия са били 141, от които над 200 деца са избирали книгите, които да влязат в късия лист, които пък са над 80.

" Целта на акцията е да имаме действителни резултати от цялата страна какви са настройките, ползите и уменията на децата в четенето, и то четенето като комплицирана когнитивна активност. Точно по тази причина работим с нови заглавия на оповестени книги, първи издания, които не са познати на възрастните, с цел да не могат те да повлияят в избора на децата, “ изясни тя и добави, че тук ролята на възрастните е да дадат достъп до новите книги, като обновяват фондовете на библиотеките, провеждат по места разнообразни събития, с цел да могат да си съберат пари да си купят книги, което пък спомага за основаването на доста мощни локални общности, свързани чрез книгите и четенето.  

Връзката сред детето и родителя, също както и престижът на учителите и библиотекарите, е съхранена доста по-силно в райони на страната в сравнение с в столицата. " В по-малките обитаеми места, в които няма да вземем за пример книжарници с нови книги, гостуването на писатели и хора, свързани с културата, изкуствата, само че и с науката, провокира голям възторг. “ 

Според Вал Стоева би трябвало да има държавно финансиране, с цел да могат дейците на културата почтено да живеят от труда си, както и въпреки това институциите, като учебните заведения, библиотеки и други да могат да канят създателите да вършат показване на своите творби. " Защото ние без културата и без предпазване на културните полезности и благосъстояния, с които разполагаме, сме за на никое място, “ безапелационна е тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР