Американската преса отправи познати обвинения - но за първи път

...
Американската преса отправи познати обвинения - но за първи път
Коментари Харесай

САЩ откриха нов газов враг в Европа

Американската преса насочи познати обвинявания - само че за първи път против различен снабдител на газ за Европа. Норвегия беше атакувана, заграбвайки „ газовата корона “ на “Газпром ” – и незабавно се трансформира в “най-монополния “ снабдител на газ. В какво тъкмо е била отговорна Норвегия съгласно Съединени американски щати?

Американското издание Bloomberg  разгласява ненадейно унищожителна публикация, в която упреква норвежкия газов колос “Екинор ”, че през последните няколко години узурпира короната на “Газпром ” в Европа и се е трансформирал в монополист. Ако преди този момент съветската компания доставяше 35% от целия газ в района, в този момент 30% от пазара са завладени от Норвегия и нейния газов монополист “Екинор ”. На него се падат две трети от 109 милиарда кубически метра газ, изнесени от Норвегия през 2023 година, пише  ”Блумбърг ”.

Норвегия изпревари Русия и стана най-големият снабдител на газ в района. Излагат ли европейските водачи още веднъж на риск страните си, като разчитат на един снабдител, написа изданието.

Втората офанзива от страна на американската преса е, че норвежкият газ е обект на спирания в доставките и поддръжката и също по този начин непрестанно тласка цените нагоре. В публикацията даже се показва, че “Газпром ” е доста по-надежден снабдител в това отношение.

Третото недоволство на “Блумбърг ” за норвежкия газ е, че норвежкият газ е по-скъп от съветския, което провокира неодобрение в европейската общественост, че Норвегия печели от Европейски Съюз. Аргументът е изработен през 2022 година, когато Норвегия достави на Европа газ за 1,4 трилиона крони или 130 милиарда $.

„ Статията е изсмукана от пръстите. Норвегия не направи нищо съответно, с цел да заобиколи “Газпром ” във връзка с размерите на доставките. Норвегия и “Екинор ” създават толкоз газ, колкото създават. Те не са в положение внезапно да усилят производството. Норвежците единствено леко усилиха добива на газ през 2022 година и то с цената на понижаване на производството на нефт. Спецификата на норвежкия рандеман на газ в шелфа е, че изпомпват част от газа назад в резервоара, с цел да поддържат размера на производството на нефт, по-маргинална стока. Но през 2022 година газът стана толкоз безценен, че стана по-изгодно да се създава повече газ, тъй че производството на нефт спадна “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Но даже през 2022 година, когато цените на газа скочиха над 2000 $ за хиляда кубически метра, Норвегия съумя да усили добива на газ единствено с 8%. През 2023 година, когато цените се върнаха на триста до четиристотин $, производството на газ се върна към предходните си стойности, като понижа с 5,3%, до момента в който производството на нефт се усили с 6,4%. Тези индустриални съмнения са незначителни.

Тоест Норвегия не направи нищо, с цел да изпревари “Газпром ” на европейския пазар. Тя не предприе нищо, с цел да станат новият водач. Самите европейски управляващи направиха всичко за нея, когато стопираха закупуването на част от размерите съветски газ, както и тези сили, които участваха във гърмежите на Северен поток.

„ Газпром ” понижи доставките на газ за Европа със 100-130 милиарда кубически метра, защото няма тръбопроводи за превозване. Следователно делът на Газпром е намалял доста, а делът на Норвегия се е нараснал заради това, само че в милиарди кубични метри нищо не се е трансформирало: Норвегия продължава да доставя толкоз газ, колкото е доставяла на Европейски Съюз “, споделя специалистът на ФНЕС.

Неверни са и обвиняванията от Норвегия, че откакто е спечелила водачество на европейския газов пазар, тя сякаш е придобила известна власт и е почнала да въздейства върху цените на газа.

Може би има зрънце истина в обвиняването за ненадеждни газови доставки от Норвегия. Друго нещо е, че това въобще не е вест и Норвегия още веднъж не направи нищо по въпроса. „ За разлика от “Газпром ”, Норвегия в никакъв случай не е имала ресурс: колкото можеше да създаде, толкоз и продаде. По-рано “Газпром ” сподели, че може да усили производството с още 100 милиарда кубически метра в съществуващите залежи, само че Норвегия нямаше авариен потенциал и от този момент не се е появявал. Следователно, когато Норвегия има проблеми с инфраструктурата или би трябвало да извърши предпазен ремонт на находище или цех за втечняване на газ, това незабавно води до понижаване на износа на газ за Европа. В такива обстановки " Газпром " просто усили добива на други залежи или извади газ от хранилището. Чуждите консуматори просто не го усетиха, когато Русия вадеше газопроводи и полета за ремонт “, споделя Юшков.

Но Норвегия не прави това преднамерено. Това е добре известна характерност на нейния газов бизнес. Просто с изтеглянето на по-голямата част от съветския газ от пазара това стана видимо.

„ Имаше тезата, че “Газпром ” сякаш диктува волята и цените си на европейците, а в този момент Норвегия е упреквана, че е почнала да продава газа си на по-високи цени, когато делът им на европейския пазар се е нараснал. Но това не е правилно. Както и изказванието, че норвежкият газ към този момент е по-скъп от съветския. Договорите на Газпром и Норвегия са свързани със спот пазара, тъй че цените са почти идентични. Формулата за ценообразуване за общоприетите европейски контракти остава същата. Не може да се каже, че Норвегия по някакъв метод се възползва от лидерската си позиция, както не може да се каже, че “Газпром ” се е възползвал от нея преди време “, твърди Игор Юшков.

Цените на газа се дефинират не от Норвегия, а от спот пазара, както желаеха самите европейци. Норвегия беше първият снабдител на тръбопроводи, който напълно трансферира своите дълготрайни контракти към система за спот ценообразуване вместо системата за ценообразуване на петрола. И тя направи това непринудено, с цел да угоди на Европейски Съюз, който вярваше, че справедливото ценообразуване е допустимо единствено на спот пазара. „ Освен това Норвегия направи това в собствен личен ущърб, тъй като по това време спот цените бяха ниски, а договорите, свързани с петрола, бяха по-изгодни “, отбелязва Юшков. И “Газпром ” също по едно време под натиска на Европейска комисия трансферира договорите си на спот съставен елемент.

Аргументът за големите доходи на Норвегия от продажби на газ през 2022 година е умозрителен. През тази година всеки снабдител на газ за Европа завоюва непредвидени облаги, в това число американските снабдители на ВПГ. Защото доста фактори, в това число дейностите на Европейската комисия и европейските политици, доведоха до доста високи цени на газа.

„ Сякаш американското издание взе остарялата си публикация за негативното влияние на преобладаващата позиция на “Газпром ” на европейския газов пазар, само че на всички места размени “Газпром ” с “Екинор ”. Сякаш минавахме през старите тези, единствено че в този момент против норвежците. Макар че това нямаше нищо общо с действителността нито тогава, нито през днешния ден ”, учудва Игор Юшков.

Лесно е да се досетите, че производителите на сила от възобновими източници и доставчиците на ВПГ се възползват от тази публикация. Изданието не крие какво чака „ новия “ животоспасяващ американски ВПГ, който ще се появи с стартирането на нови фабрики за ВПГ през 2026 година

В същото време още през 2023 година доставките на ВПГ за Европа възлизат на 131,22 милиарда кубически метра. Това е безспорен връх за целия интервал на наблюдаване. И точно ВПГ през 2023 година заема първо място по дял измежду източниците за произвеждане на газ в Европа - 40%. Едва на второ място е Норвегия (доставки от Северно море) с дял от 29%, а на трето място са доставките от Северна Африка с 11%.

Делът на газовите доставки от Изток, който включва съветски газ и европейски компании, изтеглящи своя газ от украинските подземни газови складове, се е нараснал до 9,7%. 5,8% са доставени от Англия (данни на Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи).

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50868 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед48890Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед68714Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед28392Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20046Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78929Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77998„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77565В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подпис
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР