Най-малко 1000 птици бяха убити за един ден в началото

...
Най-малко 1000 птици бяха убити за един ден в началото
Коментари Харесай

Милиардите птици, които умират всяка година след сблъсък със стъклени сгради

Най-малко 1000 птици бяха убити за един ден при започване на октомври, когато се сблъскаха с една постройка в Чикаго. McCormick Place Lakeside Center е най-големият конгресен център в Северна Америка. Парадигма на архитектурния модернизъм, Lakeside Center е издигнат на стадии от 1960 до 2017 година и е колос от стомана, бетон и стъкло.
 Климатичните промени, миграцията на птиците и ще спрат ли да отлитат на юг
Ще спрат ли птиците да отлитат на юг

И до какво ще докара това

Въпреки че не е изключително висока съгласно актуалните стандарти, съвсем ненарушената стъклена фасада на постройката съставлява проблем за птиците, най-много през нощта, когато ослепително осветения интериор ги кара да се объркват. Хилядата убити този ден бяха дребна част от милионите мигриращи птици, които се движат на юг през континента към местата си за зимуване - пътешестване, подхванато два пъти годишно от тези животни.

Това, което прави тази всеобща гибел на птици необикновена, не е броят на умрелите животни (American Bird Conservancy пресмята, че до един милиард птици страдат от същата орис всяка година), а че тя притегли толкоз доста публично внимание. Това стана с помощта на Chicago Bird Collision Monitors, доброволческа група, която записва конфликти с птици в града от 2003 година насам. Според техните записи, това е най-големият брой мъртви птици, регистрирани на територията на една постройка за един ден.
 Снимка 646304

Един от методите за попречване на конфликти с птици е да се обърне повече внимание на дизайна на стъклените здания в градовете. Чикаго дава подобен образец през 2009 година, когато е приключена Aqua Tower на американския проектант Джийн Ганг. Нейната вълнообразна фасада и фритираното стъкло са частично предопределени да спрат птиците да се блъскат в прозорците на постройката. Фритованото стъкло се отпечатва с мастило и съдържа ултра-малки частици смляно стъкло, което му придава матиран или по различен метод леко непрогледен тип.

Това е единствено един аспект от напъните на Ганг да " натурализира " небостъргача - здания, които нормално са формирани от прави линии, заради техните стоманени или бетонни рамки. Както един път се пошегува каталунският проектант Гауди: " В природата няма прави линии или остри ъгли. "

Безопасно стъкло за птици

Aqua Tower има извити балкони, с цел да смекчи твърдите ръбове на другояче стандартния небостъргач. Вълноподобният вълнообразен резултат също по този начин служи за минимизиране на срязването напразно и основаване на сянка. В тандем с фритираното стъкло, отразяващите качества и твърдите ръбове на стъклото са изработени по този начин, че оказва помощ за попречване на комплициране, изключително през нощта.
 Снимка 646306

Кулата показва по какъв начин архитектурните детайли, които нормално се избират за възстановяване на човешкия живот, могат да бъдат от изгода и за други организми. Това предизвикателство беше поето от основания в Бъфало проектант Джойс Хуанг в нейния план No Crash Zone от 2015 година Хуанг временно прилага шарки към прозорците на Sullivan Center в Чикаго, сякаш с цел да възпре птиците да летят в стъклото, само че също по този начин и с цел да добави естетически интерес към самия материал.
 Врабчетата в България - какви са резултатите от акцията на Българско дружество за защита на птиците за преброяването им
Какво се случва с врабчетата в България

Какъв е броят им през 2023 година

Хуанг твърди, че архитектите към момента могат да употребяват стъкло в постройките - само че с малко въображение да включат графични орнаменти. По-лесно използваните дизайнерски решения включват уместно за птиците фолио: да вземем за пример на точки, нанесен върху стъкло, с цел да помогне на птиците да виждат прозорците като обекти, което минимизира риска от конфликт. Тази функционалност е призната от Колумбийския университет в Ню Йорк и няколко други здания в града, в това число хотел, гробище, поща и фериботен терминал.
 Снимка 646305

Изгасени светлини

Изглежда, че методът, по който хората употребяват изкуствената светлина, е по-неразрешимият проблем, когато става въпрос за грижа за птиците.

През 2019 г. е намерено, че годишната апаратура Tribute in Light, която се организира всяка година в Ню Йорк за отбелязване на годишнината от атентатите от 11 септември, е предизвикала дезориентация и безсилие на мигриращите птици. Птиците са привлечени от високите лъчи светлина, отклоняват се от миграционните си направления и остават в капан от зрелището.
 Снимка 646303

През 2020 г. е взето решение от време на време да се изключват светлините и по-късно да се пускат още веднъж, тъй че даже в случай че птиците се дезориентират, да могат да се възстановят и да продължат пътя си.
 10 от най-опасните и странни птици на света
10 от най-опасните и странни птици на света

Птичето царство постоянно има с какво да ни изуми

Проучване от 2021 година, извършено в Чикаго, показва по-широкото приложение на този принцип: посредством изключване на половината от светлините в по-големите здания през нощта, конфликтите с птици могат да бъдат понижени от шест до 11 пъти. В момента в Ню Йорк се разисква смяна в закона за възбрана на нощното осветяване на незаети здания. Много правосъдни зали, библиотеки и държавни учебни заведения в града към този момент изключват осветлението си по време на сезона на миграцията на птиците, написа CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР