Най-голямото летище в света скоро ще има ново географско положение.

...
Най-голямото летище в света скоро ще има ново географско положение.
Коментари Харесай

Новото най-голямо летище на света

Най-голямото летище в света скоро ще има ново географско състояние. То ще надмине по мащабите си сегашни колоси като Съединени американски щати и Китай и ще бъде в Истанбул.

Турция осъществя може би най-мащабния си план досега в световен проект с упоритостта да построи мега хъб за цивилен и карго полети. С обща повърхност от 7, 594 хектара, съвсем половината от които ще са терминали, когато бъде изцяло приключено, новото летище на Истанбул ще предлага полети до 350 дестинации, с потенциал за обслужване на над 200 милиона пасажери годишно. За съпоставяне, най-големите трансферни летища сега са в Пекин с повърхност от 2,330 хектара, Атланта – 1,902 хектара и Хитроу – 1,227 хектара.

Това ще бъде не просто летище, а сложен център за обслужване на всичко, обвързвано с авиацията, споделя Емре Меневше, районен шеф за Източна Европа и Балканите на Turkish Airlines.

Проектът, в който все още са ангажирани над 35 000 експерти и служащи, започва с търг през 2013 година, а завършването му е планувано за 2028 година. Мега летището ще е разположено  на 35 километра северно от Истанбул, на брега на Черно море. Тази локация ще редуцира полетите от София до Истанбул от 50 на 40 минути.

Още в края на октомври тази година ще влезе в употреба първата от общо четирите строителни етапи, която е и най-голямата. Само тя коства 6,9 милиарда $, а целият план е за 12 милиарда $.

Изграждането на първата фаза, която включва Терминал 1, контролната кула и първите две от общо 6 писти, се обезпечава от консорциум от 5 компании с по 20% присъединяване. Всяка от тях е профилирана в друг строителен сегмент.

С откриването на първа фаза, новото летище на Истанбул ще бъде  с потенциал 90 милиона пасажери годишно. То ще включва и най-големият карго център в света, споделя Емре Меневше.

Авиационният хъб ще разполага с 500 паркоместа за самолети и над 500 точки за чекиране.

В изцяло приключен тип летището ще се състои от 2 терминала с жп линия сред тях, 6 писти, най-дългата от които 4100 метра, а всички останали – над 3 километра. За бързо напредване до и от центъра на Истанбул ще бъдат издигнати скоростни пътища и трамвай, както и метро, по които ще се стига единствено за 25 минути. Към прилежащата инфраструктура ще бъде построено даже и градче с хотели, търговски центрове, офис площи, лечебни заведения и така нататък

Турция сега е в Топ 10 на страните с максимален пътникопоток в света като се изкачва до тази позиция с непрекъснати растежи от 16-о място през 2013 година. Тенденцията на напредък е трайна и това е една от главните аргументи за планирането и стартирането на новото мега летище. Страната разполага с общо 55 летища, само че най-големият директен поток минава през Истанбул като двете настоящи летища в града „ Ататюрк ” и „ Сабиха Гьокчен ” от дълго време са надхвърлили потенциала си. Тенденцията за непрекъснати растежи на пътникопотока е световна и се чака към 2023 година той да наброява 4,2 милиарда души годишно в целия свят.  Турция си слага за цел да обслужва най-малко 240 милиона от тях годишно, прецизира Емре Меневше. Другата причина, задвижила плана е следеното изместване на международния център на пътникопотока от Съединени американски щати към Изтока, а Истанбул се намира навръх тази траектория, прибавя той. Доскорошният водач във въздухоплаването Съединени американски щати към този момент са остъпили позиция обратно, изместени от Китай, сочат последните статистики.  

Ирина Велева, София-Истанбул-София

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР