Най-голямата до момента военна сделка между Германия и Израел вече

...
Най-голямата до момента военна сделка между Германия и Израел вече
Коментари Харесай

Германия купува израелски ракети за €4 млрд.

Най-голямата досега военна договорка сред Германия и Израел към този момент е на процедура сигурна поради войната в Украйна. Бундесрепубликата ще купи комплекси за противоракетна защита Arrow-3 на стойност към 4 милиарда евро, оповестяват международните организации.

Контекст : Arrow-3 е основен детайл в многоешелонната система за противовъздушна защита на Израел. Разработен взаимно със Съединени американски щати, задачата на комплекса е да унищожава балистични ракети още преди противоположното им нахлуване в атмосферата. Неговите ракети прехващачи могат да прелетят до 2400 км с хиперзвукова скорост, с цел да парират офанзивите, като също така имат висока маневреност.
 Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена стратегия за въоръжаване
Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена стратегия за въоръжаване

Двете покупко-продажби са на почти идентична стойност

Системите за ръководство са построени по метод, който разрешава на една батерия Arrow-3 да спре залп от най-малко 5 балистични ракети в границите на 30 секунди.

Според ръководителя на Израелската галактическа организация проф. Ицках Бен Израел комплексът може да се употребява и за заличаване на противников спътници.
 Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни
Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни

Киев отбива съветските офанзиви с композиция от руски и разнородни западни комплекси

От 2017 година Arrow-3 е на бойно дежурство. Той се комбинира с Противовъздушна отбрана системата с непосредствен обхват " Железен купол " и комплекса със среден-далечен обхват " Прашката на Давид ".

Детайли : Бюджетната комисия на Бундестага утвърди предплатено заплащане в размер на 560 млн. евро за покупка на израелските ракети. Според Die Welt до края на годината ще бъде подписан контракт, а Arrow-3 ще е на немска земя до края на 2025 година

Парите за покупката идват от специфичния фонд, който страната сътвори за възстановяване на отбранителните качества. Той е в размер на 100 милиарда евро.
 Спешна потребност от защита: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона
Спешна потребност от защита: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона

След договорката за $345 милиона с Финландия

В момента Германия разчита за противоракетната си защита на американските комплекси Patriot, а личната ѝ военна индустрия няма аналог.

От друга страна : Заради американските съставни елементи, вложени в Arrow-3, Вашингтон ще би трябвало да позволи договорката. Breaking Defense отбелязва, че в полза на Съединени американски щати е това да не се случва, защото личната ѝ военна индустрия търси клиенти в Европа. Геополитическата обстановка обаче евентуално ще натежи като фактор при вземането на това решение.

За Израел това е огромен и значим пробив. Към момента единствено в Чехия се употребяват нейни Противовъздушна отбрана системи - 4 батареи ЗРК Spyder, закупени през 2012 година за към половин милиард евро. Финландия ще се оборудва с " Прашката на Давид ", а Румъния също преглежда Spyder и Barak MX като разновидности за отбрана на своето небе.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР