Най-големите петролни и газови компании в света проявяват активен интерес

...
Най-големите петролни и газови компании в света проявяват активен интерес
Коментари Харесай

Петролните и газовите компании се насочват към лития

Най-големите петролни и газови компании в света демонстрират деен интерес към лития с вярата за софтуерен пробив в производството на метала, написа Financial Times.

Equinor, ExxonMobil, Occidental Petroleum и Schlumberger са измежду фирмите, които изследват по какъв начин основните технологии към изпомпването и обработката могат да се употребяват при обработката на литий.

Търсенето на литий доближава нови висоти, защото светът минава към електрификация, петролните и газовите компании се пробват да диверсифицират активността си, с цел да обезпечат бъдещата си сигурност.

Има редица огромни петролни и газови компании, които отделят доста време и внимание за това по какъв начин могат да станат огромни играчи на пазара на литий “, сподели основният изпълнителен шеф на TechMet Брайън Менел. Инвестиционният фонд TechMet има дял в разработчика на литий EnergySource Minerals (ESM), един от чиито вложители е колосът за петролни услуги Schlumberger.

„ Това е естествена еволюция за петролните компании ", споделя Менел.

За разлика от мрежите за зареждане на EV и вятърните паркове, където те нямат други умения с изключение на ръководство на планове, те имат умения за изпомпване на течности подземен. "

„ Независимо дали става дума за BP, Shell, Eni, Exxon или Equinor, всички те гледат към него “, сподели заместник-изпълнителният шеф на Vulcan Крис Морено, имайки поради литиевия бранш.

През идващите години автомобилните компании ще се нуждаят от големи количества литий за електрифициране на коли, защото западните страни не разрешават продажбите на нови бензинови и дизелови транспортни средства, а потреблението на електрически транспортни средства в Китай внезапно нараства.

Голяма част от интереса на петролните компании идва с вярата за създаване на технология за непосредствено добиване на литий (DLE), способ за добиване на литий, който може доста да форсира времето за добиване спрямо актуалните технологии. Настоящите способи за добиване възвръщат към 40–60% от наличния литий, до момента в който DLE дава равнища на възобновяване от 60–80%. Понастоящем обаче технологията не е потвърдена в мащаб и са нужни повече проучвания и разработки, с цел да стане комерсиална действителност.

Компаниите, които влагат в основани в Съединени американски щати технологии за рандеман на литий, дават отговор на изискванията за дотации посредством Закона за понижаване на инфлацията (IRA). Това прави вложенията в DLE планове, които сега се извършват в Невада и Юта, привлекателно предложение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР