Изложбата е част от поредица събития по случай 110 години

...
Изложбата е част от поредица събития по случай 110 години
Коментари Харесай

Уникална изложба за Борис Христов, вижте


Изложбата е част от поредност събития по случай 110 години от  рождението на един от най-великите оперни реализатори на XX век

„ Радостен съм от наличието на толкоз хора, тъй като това е израз освен на нашата пловдивска общественост – културна и духовна, само че и израз на нашия интерес и поклонение към едно огромно име, към един огромен българин – Борис Христов “.

С тези думи доцент доктор Никола Лаутлиев посрещна многочислените посетители на откриването на фотоизложбата в Дома на културата, отдадена на 110 години от  рождението на международния бас, на която той е куратор. Изложбата е основана по концепция на отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на община Пловдив и се състои от 44 фотографии, резултат от задълбочена издирвателска активност. Доц. Лаутлиев благодари особено за скъпата помощ на Музикално общество „ Борис Христов “ в Стара Загора в лицето на Нино Луканов, на музикалното общество в София и Владимир Велев, както и на своите двама млади другари – Георги Димитров и Тодор Ненов.

„ Откривал съм стотици изложения за тези 40 години, само че за първи път тази галерия сътвори у мен такова неспокойствие. Работата по нея ме накара да чета и науча още доста за Борис Христов. Открих освен забавни интервали, обстоятелства, детайли, само че съумях да усетя и изградя за себе си облика на този най-велик българин на 20 век. “, сподели още доцент Лаутлиев.

Той благодари особено на Българския културен институт в Рим, по чиято самодейност и с поддръжката на община Пловдив  на 11 юни в българското посолство в Рим ще бъде показана и актуалната галерия, дружно с концерт на Евгения Ралчева (сопрано) и Божидар Божкилов (бас), солисти на Държавна опера Пловдив, в съпровод на пиано на Цветомира Цонева. Талантливи възпитаници от НУМТИ „ Добрин Петков “ – Пловдив към този момент гостуваха в Рим по покана на Българския културен институт, още веднъж като част от програмата на честванията, свързани със 110 -та годишнина от рождението на Борис Христов.

„ Една концепция става добра, когато имаш положителни сътрудници. Благодаря на доцент доктор Никола Лаутлиев, на Музикалните общества в Стара Загора и София, на НУМТИ „ Добрин Петков “, и особено на Българския културен институт в Рим. Пловдив е популярен град – европейска столица на културата и културна столица на България, само че една от аргументите да е подобен са хората, родени в него. Истински благополучен съм, когато виждам по какъв начин градът цени и почита своите създатели. Тази галерия е един метод да изразим своята респект и удивление към личността на Борис Христов. А през днешния ден оперното изкуство е на такова равнище в Пловдив, тъй като имаме най-хубавата опера! “, сподели в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Той добави, че след завръщането на изложбата от Рим, тя ще остане вечно експонирана в Дома на културата в Пловдив, който от 2011 година носи името на Борис Христов.

„ Разбирате с какъв огромен почит ние, музикантите и артистите, вървим 80 години по-късно по стъпките на огромния човек, артист и актьор Борис Христов. Това завещание се опазва мъчно и е в действителност значимо община Пловдив да поддържа такива начинания. Когато кажем името на Борис Христов, ние се сещаме на първо време за неговите епични, огромни функции, които до ден сегашен остават неповторими и образеца, който би трябвало да предаваме нататък.  Но всички хора, които не са пристрастени към оперното изкуство също живеят с името, гласа и духа на Борис Христов, въплатени в онази музика, която чуваме когато се ражда дете, когато посрещаме ново столетие и си пожелаваме „ За многая лета! “ с оня запис на Борис Христов и камбаните на храм „ Александър Невски “, който ни просълзява постоянно! Вечна памет! Отговорни сме да я предаваме на идващите млади “, сподели доцент доктор Нина Найденова на откриването.

Регионалният исторически музей – Пловдив и Музеят „ Борис Христов “ провеждат шест събития в Зала „ Съединение “ – от 13 май до 18 май във връзка годишнината. Участват известните вокални обединения „ Спектрум “ и “CANTANTI DAI MONTI VERDI ”, лауреатите на интернационалните награди Аглея Канева и Александър Вичев от НУМТИ „ Добрин Петков “, пианистът Томислав Вичев, певицата Марта Кукуларова, цигуларя Мичо Димитров. В родния град на Борис Христов Музеят „ Борис Христов “ ще гостува и с изложбата „ Рим. Борис Христов “ на Светослав Чулин, както и с кино лентата „ Сбъдване на фантазии “, сценарист Елена Драгостинова и режисьор Йордан Бойчев.

След пловдивската част изтъкнати създатели от Пловдив гостуват в София. Сред тях е кураторката Донка Налбантова, която показва своето проучване за художниците, които са рисували и извайвали Борис Христов. Художничката Антония Маринова показва своята фотографика и вкарва публиката в креативната си лаборатория посредством креативната работилница, която управлява в Музея „ Борис Христов “. Сред изтъкнатите посетители от Пловдив е Цвятко Сиромашки – създател на маската на Борис Христов пред Дома на културата „ Борис Христов “ в Пловдив. Неговата творба „ Духовен мост “ краси Градината на Борис Христов в София.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР