Наред с древните пирамиди, един от основните символи на Египет

...
Наред с древните пирамиди, един от основните символи на Египет
Коментари Харесай

Какви съкровища може да се крият под Сфинкса – най-голямата скулптура в Египет

Наред с античните пирамиди, един от главните знаци на Египет е Големият Сфинкс – голяма статуя с тяло на лъв и глава на фараона Хефрен. Най-голямата каменна скулптура в света се намира на западния бряг на Нил и е издигната към 2559 година преди новата епоха. Точното предопределение на тази конструкция не е известно, само че се смята, че сфинксът охранява покоя на заровените наоколо фараони.

Около египетския сфинкс има доста клюки – съгласно един от тях тази статуя се е появила доста преди образуването на Древния Египет

Някои хора имат вяра, че пирамидите в Древен Египет са издигнати от извънземни – това е доста известна тайна доктрина. Слухове за интрига има и към Сфинкса. Така да вземем за пример знае се мнението, че под него има загадка стая, в която се съхраняват знанията за античните цивилизации и техните монументи. Разбира се, няма доказателства за това. Но дали кой е измислил всичко това?

Как наподобява Сфинксът в Египет

Големият сфинкс е варовикова статуя с формата на лъв с човешка глава. Статуята е висока 20 метра и дълга 73 метра. Учените смятат, че това е най-голямата каменна скулптура в света.

Големият сфинкс, заобиколен от египетските пирамиди

Главата на Сфинкса има доста сходства с външния тип на фараона Хефрен, чиято гробница се намира напълно наоколо. Той е управлявал Древния Египет от 2547 до 2521 година преди новата епоха. Известен е на първо място като строител и държател на втората пирамида в Гиза. Известно е, че е насърчавал култа към бога на слънцето Ра и е употребявал за себе си купата „ Син на слънцето “. За страдание писмените свидетелства за живота му са доста малко, тъй че даже времето на ръководството му е почти и във всеки източник е указано друго.

Сфинксът има подобие с фараона Хефрен, прочут също като Хафра

Лицето на Големия Сфинкс е обърнато към река Нил. Наблизо се намират гробниците на фараоните, по тази причина се счита, че голямата скулптура е издигната, с цел да ги пази.

Кой и по кое време е разкрил Сфинкса в Египет

В продължение на доста години статуята на Сфинкса в Египет е била заровена до раменете в пясъка. Статуята е доста антична – считана е за антична даже по време на ръководството на други фараони. Опити за изкопаването ѝ са правени даже по време на ръководството на царете Тутмос IV и Рамзес II. Въпреки напъните им статуята не е могла да бъде изцяло извадена от пясъка – освободени са били единствено предните крайници.

В продължение на доста години Сфинксът е бил прикрит под пясъка, както можете да се види на тази остаряла фотография

Италиански учени съумяват да извадят Сфинкса от пясъка едвам през 1817 година – те съумяват да освободят статуята от пясъка до равнището на гърдите. През 1925 година е станало допустимо скулптурата да бъде изцяло изчистена от пясъка. През 2014 година тя е реставрирана и отворена за визити от туристи.

Защо Сфинксът няма нос

Някога доста от дълго време египетският сфинкс е имал нос, дълъг 1,5 метра, само че през днешния ден той е липсващ. Никой не знае какво тъкмо е предизвикало рухването му. Възможно е да е паднал в резултат на дългогодишно влияние напразно и влагата – това е доста евентуално. Но не може да се изключи и опцията носът да е бил развален от хора. Една от легендите гласи, че носът на Сфинкса е бил ударен от оръдейна топка по време на борбата сред войските на Наполеон Бонапарт и турците наоколо до египетските пирамиди.

Малко хора се замислят за това, само че Сфинксът също няма подправена церемониална брада. Фараоните са носели подправени бради, тъй като те са били знак на мощ и власт. Съществува версия, че подправената брада е била като безоблачен лъч.

Мистерията на Сфинкса – лъвът с човешка глава

Около египетския Сфинкс витаят доста клюки. Един от тях гласи, че под тази статуя се намира някаква „ Зала на хрониките„, която в някои източници се загатва като „ Зала на свидетелствата “ и „ Зала на знанието„. Според легендата тази зала съдържа доста свитъци с ключове към тайните на цялото човечество. Така да вземем за пример се допуска, че тези папируси съдържат точните координати на изгубения континент Атлантида. По значителност „ Залата на записите “ може да се съпостави с Великата Александрийска библиотека. Някои хора имат вяра, че записите са направени от египтяните, а други – от представители на някоя доста по-стара цивилизация. Има и версия, че записите са направени от бога на мъдростта Тот.

Образът на Тот, древноегипетският господ на луната, мъдростта и знанието

Съществуването на загадка стая под Сфинкса се загатва в трудовете на античните философи – най-малко по този начин настояват редица източници. Така да вземем за пример древногръцкият историк Херодот загатва за съществуването на лабиринт с 1500 стаи под оборудването.

Привържениците на теорията на конспирацията считат, че входът към тайната стая на Сфинкса е на върха, само че този отвор може да е бил употребен от строителите по време на издигането на скулптурата

През XX в. американският мистик Едгар Кейси притегля огромно внимание към тази легенда. Той е прочут с това, че по време на сън сякаш получава ключове към тайните на човечеството. В едно от пророчествата си той споделя, че хранилището със свитъците се намира сред река Нил и Сфинкса. Входът към тайната стая се намира сред лапите на скулптурата – за съществуването на този проход се знае, тъй като там има малко светилище.

Според научното издание IFL Science, откакто са чули тези истории, археолозите в действителност са почнали да търсят вход към „ Залата на записите “ под египетския Голям Сфинкс. Въпреки всички старания, проходът по този начин и не е открит – да, има кухини навътре в скулптурата и на главата ѝ, само че те са от натурален генезис или са употребявани по време на градежа. Така че под Сфинкса евентуално няма нищо и това е просто следващата история от приказките на феновете на тайни теории.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР