Според инсайдер, Qualcomm е повишил тактовата честота на мобилния процесор

...
Според инсайдер, Qualcomm е повишил тактовата честота на мобилния процесор
Коментари Харесай

Процесорът Snapdragon 8 Gen 4 ще получи честота до 4,26 GHz, за да победи Apple A18 – инсайдер

Според инсайдер, Qualcomm е повишил тактовата периодичност на мобилния процесор Snapdragon 8 Gen 4 до 4,26 GHz. Тази смяна ще му разреши да се конкурира с идните чипове A18 и A18 Pro за iPhone, които също могат да работят на по-високи честоти. Гонката с честотите се случва на фона на стартирането на високопроизводителния процесор M4 от страна на Apple с високи честоти, което му оказа помощ да реализира високи резултати в едноядрените проби. По-рано беше обявено, че дизайнът на Snapdragon 8 Gen 4 ще бъде приключен през април тази година с целева периодичност от 4,00 GHz.

Увеличаването на честотата на процесора може да бъде реализирано с помощта на 3nm технология N3E от TSMC. Но неналичието на поддръжка на архитектурата ARMv9 може да попречи на високата продуктивност. Snapdragon 8 Gen 4 се чака да бъде обявен през октомври, тъй че Qualcomm има няколко месеца, преди актуализирания му дизайн да бъде изпратен на сътрудниците. Представянето на Apple M4 евентуално е хванало компанията неподготвена и я е принудило да преработи чипа. С периодичност от 4,26 GHz, Snapdragon 8 Gen 4 може да получи доста усъвършенстване в едноядрената продуктивност, а структурата на ядрото „ 2+6 “ може да добави изключителни многоядрени резултати.

Като се има поради, че M4 се създава благодарение на 3nm софтуерен развой от второ потомство на TSMC, Apple евентуално ще употребява същата технология за A18 и A18 Pro. Съобщава се още, че Qualcomm всеобщо ще създава Snapdragon 8 Gen 4, употребявайки същата технология, тъй че пазарът е в очакване на вълнуваща конкуренция. Отбелязва се, че бъдещият процесор е основан на Snapdragon X Elite, който не поддържа набора от указания ARMv9.

Това значи, че Snapdragon 8 Gen 4 няма да има Scalable Matrix Extension (SME), което разрешава на M4 по-ефективно да извършва комплицирани работни натоварвания и също е една от аргументите за високите едноядрени и многоядрени резултати в Geekbench 6. Новият чип на Qualcomm за смарт телефоните е по-малко мощен — заради неналичието на SME, тъй че новата целева периодичност от 4,26 GHz може да е оправдана.

Възниква обаче въпросът с охлаждането. Производителите на телефони би трябвало да употребяват огромни изпарителни камери, с цел да разрешат на Snapdragon 8 Gen 4 да работи дълго време при оптималната продуктивност, в противоположен случай всички старания на Qualcomm ще се провалят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР