Регионален Център София - ЮНЕСКО събира у нас 25 младежи

...
Регионален Център София - ЮНЕСКО събира у нас 25 младежи
Коментари Харесай

Младежки обмен на ЮНЕСКО започва от днес в Банско

Регионален Център София - ЮНЕСКО събира у нас 25 младежи от 5 страни, с цел да обменят опит и практики в областта на живото завещание

Проектът е по стратегия Еразъм и включва теоретична част, работа на терен, ролеви игри и показване на локални традиции

Община Банско и Община Якоруда са сътрудници в организацията на събитието

Регионален Център София - ЮНЕСКО провежда интернационален юношески продан за нематериално културно завещание у нас. В събитието ще се включват 25 души от 18 до 30 години от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Обменът ще се организира в Банско сред 13 и 20 май 2024 и ще включва теоретична част и теренна работа, както и демонстрации на разнообразни практики и традиции. Партньори в организацията са Община Банско и Община Якоруда.

„ Като организация, акредитирана по стратегия „ Еразъм ", Регионалният Център интензивно работи в региона на образованието и младежта за по-ефективно разпространяване на практиките на живото завещание. Именно младежите са онази основна връзка сред силата на обичаите и модерния свят, сред традициите и актуалния им културен прочит. Вярвам, че това ще бъде един извънредно сполучлив план, защото ангажира необятен набор от заинтригувани страни, младежи, локални общности, локална власт, европейски институции ", сподели Ирена Тодорова, изпълнителен шеф на Регионален Център София - ЮНЕСКО.

Тя ще се срещне със Стойчо Баненски, кмет на Община Банско. Двамата ще обсъдят опцията за бъдещо съдействие и действия, подпомагащи популяризирането на нематериалното културно завещание. Среща ще се състои и сред Ирена Тодорова и Мехмед Вакльов, кмет на Община Якоруда, за сключване на Меморандум за съдействие.

Програмата на семинара включва поредност от значими за съхранението на нематериалното културно завещание /НКН/ тематики, както и обширна теренна работа. Основните проблеми, включени в проекта, са свързани със същността на НКН, главните провокации пред опазването му, локално завещание и гражданска интензивност, както и значимостта на присъединяване на общностите.

„ Младежите ще работят в екипи по страни и всеки ще показа живото завещание на своята страна. По време на обмена те ще се научат да документират наследства посредством ролеви игри и положителни образци. Предвиждаме още срещи с локални общности, с фолклорни ансамбли и групи, показване на локални традиции ", разяснява Мирена Станева, координатор на плана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР