Нарастването на лихвените проценти изглежда отказва гърците от търсенето на

...
Нарастването на лихвените проценти изглежда отказва гърците от търсенето на
Коментари Харесай

Парадокс на жилищния пазар в Гърция: търсенето на ипотеки намалява, но в същото време покупките на имоти се увеличват

Нарастването на лихвените проценти наподобява отхвърля гърците от търсенето на ипотеки, само че това не значи, че ги стопира да купуват парцели. Или най-малко такива са данни на Bank of Greece, съгласно която потокът от финансиране в жилищните заеми е намалял с 646 милиона евро през първата половина на годината по отношение на предходната година, до момента в който през юни негативният поток от финансиране е достигнал 38 милиона евро.

Според централната банка избягването на заеми се дължи на повишението на цените на жилищата, което обезсърчава купувачите за придобиване на жилище със заем.

За сметка на това се усилва се делът на покупките, осъществени с пари в брой, демонстрират данните. Рязкото нарастване на лихвите по заемите внезапно понижи търсенето на ипотеки, само че в това време покупко-продажбите не престават да се движат нагоре. Това усилва и продажните цени, които бият върхове, написа в. " Катимерини ".
 Спекулации в някои региони на Гърция качиха цените на парцелите с над 30%
Спекулации в някои региони на Гърция качиха цените на парцелите с над 30%

Явлението става още по-очевидно, на фона на по-малко налични парцели за продажба, а търсенето е огромно

В неотдавнашен отчет за паричната политика BoG означи, че през първото тримесечие на годината общият размер на новите ипотечни заеми е намалял със 7,2% на годишна база, спрямо нарастване от 67,3% през първото тримесечие на 2022 година

След две години непрестанен растеж на търсенето на ипотечни заеми, се следи спад за четири поредни тримесечия, демонстрират данните на централната банка Гърция.
 50% растеж на наемите на жилища регистрираха някои региони в Гърция
50% растеж на наемите на жилища регистрираха някои региони в Гърция

От 2017 година до 2022 година междинното нарастване на наемите в Атика е достигнало 35%

Имайки поради данните за жилищното кредитиране, би трябвало да се види и общ спад в покупко-продажбите за покупко-продажба на парцели, както и закъснение на покачването на цените и даже стабилизиране и спад. Случва се обаче тъкмо противоположното - съгласно публични данни онлайн декларациите за налог върху прехвърлянето на благосъстоятелност (който се заплаща при всяка покупка и продажба на имот) възлизат на 56 000 през първите четири месеца на тази година. Това ще рече 168 000 транзакции на годишна база и годишно нарастване от 21% спрямо 2022 година, когато тези заявления са се нараснали до 139 239 броя.

Преди няколко месеца ръководителят на централната банка Гикас Хардувелис означи, че 80% от покупките на жилища са направени без банково кредитиране, извънредно със личен капитал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР