Напрежението с Китай ескалира под управлението на правителството на Тайван

...
Напрежението с Китай ескалира под управлението на правителството на Тайван
Коментари Харесай

Бившият тайвански президент: Тайван трябва да избират между мир и война

Напрежението с Китай ескалира под ръководството на държавното управление на Тайван и островът в бъдеще ще би трябвало да избира сред " мир и война " , сподели някогашният президент на Тайван Ма Инджоу в петък в края на, цитира думите му Ройтерс.

Ма е първият някогашен президент на Тайван, който в миналото е посещавал Китай . Откакто победеното държавно управление на Китайската република избяга в Тайван през 1949 година, откакто загуби гражданската война от комунистите на Мао Цзедун, нито един настоящ островен водач не е посещавал Китай.

" Нашата администрация продължава да води Тайван към заплаха. Бъдещето е избор сред мир и война ", сподели Ма пред кореспонденти на основното летище на Тайван, откакто дойде от Шанхай в края на 12-дневното си посещаване в Китай.

Ма беше президент от 2008 година до 2016 година като началник на държавното управление на Гоминдана (KMT). Партията, която в този момент е в съпротива, поддържа тесните връзки с Китай , който твърди, че островът е негова суверенна територия.

Посещението на Ма пристигна в миг на нараснало напрежение с Китай, провокиран тази седмица от срещата сред тайванския президент Цай Инг-уен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти , по време на междинно кацане на тайванския водач в Съединените щати.

, с цел да накара демократично ръководен Тайван да одобри китайския суверенитет.
 Китай инспектира кораби в Тайванския проток
Китай инспектира кораби в Тайванския проток

Тайван няма да спомага

Цай и нейното държавно управление отхвърлят това и споделят, че единствено хората на острова могат да решат бъдещето си.

Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) на Цай разкритикува пътуването на Ма, само че той сподели, че то е потвърдило, че Тайван и Китай могат да беседват на правилото, че и двете са част от обединен Китай, макар че всеки може да има свое лично пояснение на термина .

Ма сподели, че Тайван може да показа " обща политическа основа " с Китай, което би било в най-хубавия интерес на народа на Тайван .

ДПП на Цай съобщи в изказване, че Ма е станал " съизвършител " на правилото на Пекин за " един Китай " и той не е съумял да се възползва от опцията да отбрани суверенитета на Тайван.
 Делегация на Съединени американски щати дойде в Тайван макар Китай
Делегация на Съединени американски щати дойде в Тайван макар Китай

Изпраща явен сигнал към Пекин

Ма се срещна с китайския президент Си Дзинпин през 2015 година в Сингапур , малко преди Цай да бъде определен за президент, само че не се срещна с китайския водач по време на актуалното си пътешестване.

Той посети исторически места в няколко града, в това число Ухан, където се срещна със Сонг Тао, началник на Службата по въпросите на Тайван на Китай.

Партията Гоминдан отбрани контактите си с Китай, заявявайки, че се пробва да понижи напрежението и ще заложи на тази линия в навечерието на президентските избори през януари.

Ма сподели, че ще продължи да работи в частно качество, " с цел да подсигурява, че Тайван има бъдеще на същински мир и сигурност ".
 Китай наложи наказания на посланика на Тайван в Съединени американски щати
Китай наложи наказания на посланика на Тайван в Съединени американски щати

След срещата на тайванския президент с ръководителя на Камарата на представителите на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР