Намирането на подходяща работа е все по-трудно за новозавършилите висшисти

...
Намирането на подходяща работа е все по-трудно за новозавършилите висшисти
Коментари Харесай

Това е знак за края на китайското икономическо чудо

Намирането на подобаваща работа е все по-трудно за новозавършилите висшисти в Китай. Един на всеки петима души на възраст сред 16 и 24 години е незает, написа АРД. Това лято нови 11,6 милиона младежи ще получат дипломите си за висше обучение и ще излязат на трудовия пазар. Това са два пъти повече хора отпреди 10 години.

Години наред китайската стопанска система единствено се развиваше. Затова и от ден на ден хора съумяха да си разрешат да запишат висше обучение. Сега обаче няма задоволително работни места за всички тези дипломанти.
Как по този начин внезапно няма работа?
Китайският антрополог Шан Биао, откривател на обществената промяна в Китай в Института Макс Планк, назовава протичащото се " края на китайското икономическо знамение ", показва АРД.

Икономиката към този момент пораства с по-бавни темпове, а аргументите за това са разнородни - строгите ограничения против Ковид в страната, намалялото търсене, проблемите с търговията, основани от спънките на международния пазар, породени от войната в Украйна. Пречки се явяват още рецесията в областта на недвижимите парцели и увеличаващия се надзор върху софтуерната промишленост от страна на страната.

Младите хора обаче не схващат за какво просперитетът към този момент не им е в забрадка вързан. За тях е ясно - в случай че работиш доста, учиш доста и имаш всички нужни умения, то ще си издирван на трудовия пазар. Защо това внезапно не е задоволително?
Младите скрито одобряват нископлатена работа
Мнозина, които неотдавна са получили бакалавърската си степен, в този момент са принудени просто да продължат образованието си. Тази година в Пекин се отбелязва доста нарастване на магистърските и докторските степени в университетите. Те са даже повече от бакалавърските, отбелязва АРД.

Милиони младежи аплайват за държавна работа. Някои се местят назад при родителите си и се помиряват с нископлатена работа. Според изчисленията един на всеки петима водачи в една от най-големите компании за доставка на храна в Китай е висшист.

" След като приключих, не съумях да си намеря подобаваща работа дълго време и нямах никакъв приход ", споделя 24-годишен китаец от Шанхай.

" Когато видях обявата за снабдител, това ми се стори като добър вид ".

Той обаче избира да остане неизвестен, споделя АРД. Причината е, че фамилията и приятелите му въобще не знаят, че той е приел сходна работа. Момчето се срами, че печели едвам по 37 евро дневно. Той е приключил статистика, а родителите му си мислят, че се е преместил в Шанхай, където работи в някоя финансова компания.
На село вместо в огромния град
Китайското държавно управление има свое решение за младежката безработица, отбелязва АРД. Идеята е младите да се предизвикват да се реалокират в провинцията, вместо да живеят в огромните градове, където няма задоволително работа. Очаква се това да съживи селските региони. Разликата в благосъстоянието сред градските и селските региони в Китай е доста огромна.

Вече има няколко държавни стратегии, чиято цел е селските региони да бъдат заселени с младежи. 22-годишната Джан Юсин към този момент е част от една такава стратегия в китайската област Дзянсу, написа АРД. Момичето оказва помощ на фермерите в сеитбата и прибирането на реколтата, а в това време работи и в локалната селска администрация и доста се гордее с това.

" Смятам, че казусът с младежката безработица е доста сериозен. Особено след трите години пандемия доста компании банкрутираха или се наложи да съкратят част от работните си места ", изяснява Юсин. Според нея държавната стратегия може да е от изгода за младите.
Мерки като от времето на Мао
Тези ограничения са сходни на Културната гражданска война от 1960-те години. Тогава милиони младежи са принудени да се реалокират в селските региони и да работят там, напомня АРД. Тогава тази мярка съумява да понижи градската безработица, само че в този момент обстановката е доста друга, изяснява китайският икономист Уан Дан.

Младите китайци към този момент нямат интерес да живеят в провинцията или да се занимават със земеделие. Освен това модерното земеделие не е бизнес за всеки. За него са нужни специално обучение и умения.

Заплатите в селските региони на Китай са доста по-ниски от тези в градовете, изяснява Уан Дан. Липсва и присъщият за сегашното съвременен метод на живот. Някои могат да намерят метод да изкарват пари като продават всякакви неща през приложението ТикТок, само че множеството от младите въобще не желаят да живеят в селата, счита икономистът.
Деца на цялостен работен ден
Връщането към живота с родителите е друга тематика обаче. Онези, които търсят работа без триумф, елементарно са привлечени назад към бащините си домове в провинцията, даже и това да не е стимулирано от държавна стратегия, написа АРД. В китайските обществени мрежи даже тази група си има свое определение - #fulltimechildren(от англ.: " деца на цялостен работен ден " ). Те оказват помощ в домакинската работа и така заработват в дома на родителите си за храна и джобни.

Но не всеки желае да живее по този начин. Все отново родителите изпращат децата си в университета, не с цел да могат те да се върнат след това назад в провинцията. За мнозина модерните мегаполиси към момента са огромната фантазия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР