Наказанията на гранични полицаи, които бяха подведени под дисциплинарна отговорност

...
Наказанията на гранични полицаи, които бяха подведени под дисциплинарна отговорност
Коментари Харесай

Тихо: Заличиха предсрочно наказанията на гранични полицаи за трагедията с двамата загинали служители на МВР

Наказанията на гранични служители на реда, които бяха подведени под дисциплинарна отговорност за „ фрапантни нарушавания “ на служебните отговорности, откакто през август м.г. рейс с мигранти умъртви на място двама чиновници на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас, са заличени предварително - безшумно и без непотребен фонов звук. Това откри кореспондент на Дарик след деликатен прочит на протоколите от правосъдните съвещания в Административния съд.

От документите се схваща, че заповедите за предварително изтриване наказванията, са издадени по-малко от шест месеца, откакто през ноември м. година някогашният към този момент МВР-министър Иван Демерджиев гръмко разгласи в Бургас, че 16 чиновници имат виновност за нещастието, като даже акцентира, че отчетите ще бъдат предадени в това число и на прокуратурата, защото дейностите на някои от служителите на реда можели да се третират, освен като дисциплинарни нарушавания, само че дори като закононарушения.

Изявлението му пред необятната аудитория, обаче се оказа в контраст с последващите дейности по цялата верига на отговорност в Министерство на вътрешните работи в съответния случай - ослепителен образец за ловко жонглиране с буквата на закона, само че прекомерно надалеч от кодекса на достойнството, разясниха адвокати. И за образец показаха тактическата маневра, изпълнена от шефа на Гранична полиция – Бургас комисар Антон Мирков, който бе първи в „ Списъка на 16-те “, огласен пред медиите от Демерджиев на 3 ноември. Комисар Мирков напусна службата бързо по-късно. Тръгна си „ на пръсти “, преди да му бъде наложена каквато и да било глоба, само че с 20 заплати вкупом.

Гранична полиция, явно залага на последователност, тъй като от протоколите, оповестени в уеб страницата на Административния съд, излиза наяве, че в края на април и началото на май тази година под номер 4068р и 3282з са издадени надлежно предложенията и последвалите заповеди за предварително изтриване на наказванията, въпреки и алегорични на част от граничните служители на реда, подведени под дисциплинарна отговорност след нещастието. Дарик откри, че сигнатурата 4068р е на управлението на Регионална дирекция „ Гранична полиция “-Бургас, чийто настоящ шеф Лъчезар Момчев беше назначен на поста след напускането на комисар Мирков, а пък №3282з е номерът, с който се издават заповеди на Групово дело „ Гранична полиция “, ръководена от комисар Росица Димитрова. Какви са претекстовете за смяната в заявения от Демерджиев курс не излиза наяве в документите.

Репортер на Дарик се обърна към пресслужбата на силовото министерство с молба за отговор на следните въпроси – на какъв брой от граничните служители на реда с дисциплинарки, поради нещастието от август м.г., са заличени наказванията, по какъв аршин са определени те и каква е повода за това, само че досега публично мнение липсва.

Междувременно, източници на Дарик – Бургас оповестиха, че някои от осъдените гранични служители на реда, включени в отчета и директно виновни, съгласно Демерджиев, за позволения случай в сърцето на Бургас, доста бързо са преназначени на по-високи постове и сега заемат управителни позиции в системата. На дневен ред излиза резонния въпрос- дали пък казусът не е бил употребен за пренареждане на управленията в локалните гранични полицейски ръководства.

Според Генади Тенев, заместител ръководител на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, служителите на реда са осъдени незаслужено. По думите му- за удоволетворяване на публичните упования и туширане на създалото се напрежение. Това са, акцентира той, низшестоящи, без директна връзка или с незначителна връзка със случая. Според него, отговорността би трябвало да понесе управлението на Министерство на вътрешните работи, което не е осъществило съгласуваност в структурите на Гранична полиция, не е осигурило задоволително, освен това, подготвен състав и прочие - все фактори, довели до съдбовния процес. „ Наказани бяха хора, които работят на терен. Тези чиновници бяха употребявани като хавлия, с цел да направи Министерство на вътрешните работи мъгла, да покаже, че в нея има призраци, само че се оказа, че отговорни няма… И откакто им беше ударен обществено пестник, управлението реши в този момент да ги погали по бузата. Може би гузната съвест на някого от тях проговори. Но това не се чува в обществото, оттова към този момент стартират съмненията…. “, сподели Генади Тенев. И заключи обстановката с поговорката: „ Хвърляй брашно, вършим мъгло “.

Чуйте още какво сподели пред Дарик Генади Тенев, зам.-председател на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР