Сифилис, тиф, дизентерия, малария, дифтерит, туберкулоза, шарка... Така изглежда картината

...
Сифилис, тиф, дизентерия, малария, дифтерит, туберкулоза, шарка... Така изглежда картината
Коментари Харесай

Митко Иванов за първата болница и трудностите на местната власт да задържат лекар

Сифилис, тиф, дизентерия, малария, дифтерит, туберкулоза, шарка... Така наподобява картината след Освобождението, когато локалната администрация съумява да притегли първият доктор в новоизградената болница " Св.Пантелеймон " през 1879 година.

Тя също, както и близо 5-те хиляди поданици население, за чиито потребности е основана наподобява непретенциозно. За сметка на това има 28 кревати за лежащо болните и с нея евентуално се дава началото на първите публични тоалетни. Само за постройката на болничното заведение е гласувано те да бъдат 5.

Темата за първата болница, лекари и медицински личен състав, както и за въвеждането на актуалните санитарно-хигиенни мероприятия, избра за авторската си графа „ Старият Бургас “ по Дарик Югоизток.

Интересна детайлност е, че в идващите години, с изключение на упоритата работа на локалната администрация да сътвори модерно опазване на здравето, тя има и твърда ръка и във връзка с здравната просвета на популацията. Пример за това е закриването на един от седемте обществени домове в Бургас, откакто съдържателката му отхвърля позволение за обзор на служителките си и по този метод се опълчва на въведените санитарно-хигиенни ограничения.

Как Бургас се оправя с върлуващите епидемии, къде тъкмо се е намирала първата модерна болница на града,кои са били първите лекари, които въпреки за малко са се открили в града и по какъв начин няколко години преди цялостното довеждане докрай на първата Държавна второкласна болница през 1902 година към този момент са били осъществени цели 57 интервенции – отговорите, чуйте от Митко Иванов в звуковия файл:

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР