58-то издание на Националния събор на народното творчество Китна Тракия

...
58-то издание на Националния събор на народното творчество Китна Тракия
Коментари Харесай

„Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково

58-то издание на Националния събор на националното творчество „ Китна Тракия пее и танцува “ ще бъде намерено публично в 12ч. през днешния ден на сцената в парк Кенана.

Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са във всички категории: 32 певчески групи, 14 танцови, 8 ансамбъла, 40 самостоятелни реализатори и 3 състав, представящи национални традиции.

От 9ч. през днешния ден стартира конкурсната стратегия на двете подиуми в парк Кенана. Председател на журито на Първа сцена е хореографът и дълготраен основен живописен началник на отбор „ Китна Тракия “ Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково.
На втора сцена журито е в състав: ръководител националният артист Данислав Кехайов, членове: Златка Тимонова- хореограф и Маргарита Цветанова- етнограф от РИМ-Хасково.

Официалното разкриване на Националния събор „ Китна Тракия пее и танцува “ е от 12 ч. със специфичното присъединяване на оркестър „ Славяни “ от Стара Загора и Симоне Маркова.

За втора поредна година гостува танцовият клуб „ Балкан “ от Одрин с началник Мария Чъкърък, които идват със съдействието на Генералното консулство на Република България в Одрин и персонално на генералния консул там Борислав Димитров.

След конкурсната стратегия от 18 часа през днешния ден е огромният концерт- на първа сцена на Кенана ще се показват любимците на хасковската аудитория от Представителен танцов отбор „ Златна Тракия “-Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.

Празниците на българския фолклор в Хасково не престават и в неделя, когато от 16 ч. ще е в началото оповестеното за петъчната вечер и отсрочено поради дъжда кулинарно-музикално шоу с Ана-Мария и Иван Звездев. Майстор-готвачът Иван Звездев е избрал да подготви за гостите на „ Китна Тракия пее и танцува “ 300 порции тракийско пиле с булгур, а Ана Мария ще пее и танцува дружно с публиката.

От 18 часа в неделния ден също за първи път на сцената на „ Китна Тракия пее и танцува “, е концерт-спектакълът на Професионален фолклорен отбор „ Странджа “ от Бургас. Програмата му включва танцови постановки, хорови, солови и оркестрови творби от всички етнографски области на България.

Организаторите на събора от Община Хасково още веднъж са подготвили Кът за мемоари, украсен с достоверни предмети от тракийския обичай, където всеки може да си направи фотография за спомен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР