Над 5.4 млн. лв. компенсации е изплатила държавата за две

...
Над 5.4 млн. лв. компенсации е изплатила държавата за две
Коментари Харесай

Близо 5.5 млн. лв. е дала държавата за компенсации заради липсата на места в детските градини

Над 5.4 млн. лева обезщетения е изплатила страната за две години на родители на неприети в детска градина деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас в София, като се базира на данни от Министерството на образованието и науката. В сумата не се включват парите за обезщетения за деца, за които няма места в яслите, които се управляват от министерството на опазването на здравето.

Компенсациите за неприети в градина деца бяха въведени през 2021 година поради дефицита тук-там в градините в София, Пловдив и Варна. Средствата покриват част от действително направени от родителите разноски за частна детска градина или детегледачка, като има оптималната месечна сума, която не би трябвало да надвишава. Данните на МОН демонстрират, че с всеки идващ месец броят на обезщетените фамилии пораства.

Първият транш към родителите е бил за интервала от 1 януари до 31 май 2021 година - тогава са изплатени 547 хиляди лева за 438 деца в София, 417 лева за едно дете в Пловдив и 733 лева за едно дете във Варна. Тогава оптималният размер на компенсацията е бил 291 лева на месец.

Последният превод е максимален - 859 хиляди лева за 1076 деца от София и 7 деца от Пловдив за интервала 1 ноември - 31 декември 2022 година

Заради неналичието тук-там в детските градини наскоро Националната мрежа за децата на пред Европейския комитет за обществени права.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР