Над 10000 души се включиха днес в шествието за днешния

...
Над 10000 души се включиха днес в шествието за днешния
Коментари Харесай

Бургас чества 24 май!

Над 10000 души се включиха през днешния ден в шествието за днешния празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност в Бургас. Тозапочна от пл. „ Тройката “ – ул. „ Александровска “ и под нестихващи овации мина по ул. „ Алеко Богориди “ до Балюстрадата до Културен център „ Морско казино “. В него се включиха представители на 33 детски градини, 44 учебни заведения, всички университети и филиали в града, духовенството, читалища и културни институти.

Шествието поведоха Областният шеф проф. Мария Нейкова и кметът Димитър Николов.

24 май е най-тържественият и блестящ ден, който е запазил в себе си оня възрожденски дух и жар, характерен единствено на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни би трябвало лично четмо и писмо, което да ни сплоти и направи още по-силни, още по-достойни и горди измежду другите нации, е еманация на вековната българска държавност.

Нашите земи са люлка на славянската книжнина и просветеност. С този безспорен факт, ние се нареждаме измежду дребното нации в Европа, съдействали за развиването на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката следа, която сме оставили тогава.

Ние, българите, имаме състоятелен мотив за празнуване на този ден, тъй като помним първите просветители, тъй като помним делото им, тъй като знаем през какъв брой тежки тествания и гонения са минали, с цел да оцелее словото. И в случай че България има скъпо богатство – това е българската писменост, която честваме през днешния ден!

Предците и будителите ни са съхранили непокътнати буквите, езикът и културата ни, с цел да ги предадат на нас. Сега е наш ред ние да ги пазим и предаваме нататък. Това е вашата просветителска задача, това вършиме вие – учители, поети и писатели, всеки ден предавате написаното познание с нашите букви.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР