Над 1,5 милиона туристи от началото на годината досега са

...
Над 1,5 милиона туристи от началото на годината досега са
Коментари Харесай

От началото на 2023г.: Над 1,5 милиона туристи са посетили Памуккале

Над 1,5 милиона туристи от началото на годината до момента са посетили Памуккале, фамозен балнеолечебен коплекс с исторически забележителности, който се намира в окръг Денизли в Западна Турция.

По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли (ДЕНТУРОД) с 23 % повече е броят на визитите в съпоставяне със същия интервал на предходната година. През август се чакат да дойдат още над 400 хиляди туристи.

“Очакваме да достигнем числата от годината преди пандемията от КОВИД-19, когато близо 2,5 млн.туристи посетихаПамуккале. Увеличението на визитите на туристите през тази година е значим тласък за развиването на туризма в Денизли и ние се стремим да оползотворим в най-голяма степен естествените и туристическите дадености ”, съобщи президентът на ДЕНТУРОДГази Мурат Шен.

По думите му напоследък има напор на туристи от по-далечни страни. “Към обичайния туристически контингент от Русия, балканските и европейските страни, напоследък има напор на туристи далечни места - Мексико, Бразилия, Малайзия, Индонезия, Монголия и Индия ”, добави той. 

Памуккалее е един от 19-те обекта в Турция, които са под закрилата на ЮНЕСКО като обект от международното нематериално завещание.

Той е комплекс за СПА почивки и туризъм и в това време има естествени и исторически забележителности. На първо място са белите травертини, които наподобяват отдалеко на памукови плантации, откъдето идва името, което в превод значи Памукова цитадела.

Травертините, стъпаловидни тераси, откъдето извира минерална вода, са дълги към 2700 метра, необятни 600 м, високи 160 м и наподобяват на езера. Водата, която извира от тях, съдържа калций, който се натрупва и оттова идва и магичният бял цвят. 

Туристическите блогъри дефинират Памуккале като “замръзнал водопад ”. Водата, която извира от терасите, е с температура към 37 градуса и има лечебни свойства. Поради това Памуккале има славата на най-посещаваният термален, СПА и курортен център на Турция.

Памуккале се посещава през цялата година. Интересна панорама съставляват туристите, които вървят боси в басейните, тъй като стъпването с обувки е неразрешено. Освен термалните и туристически дадености  Памуккале има и исторически забележителности. На върха се намира античният град Хиераполис, учреден през 261-253 година пр.н.е от Антиох Втори.

Благодарение на горещата лечебна вода в древността процъфтява като балнеолечебен център. Според някои историческите сведения Клеопатра се е къпала във водите на Памуккале за разкрасяване.

Входът за чужденци е 700 турски лири (около 25 евро). За турските туристи има облекчения против закупена музейна карта от 60 турски лири, която служи за входен билет.

Музейната карта важи за вход освен за Памуккале, само че и за всички туристически и исторически места на територията на Турция, предава Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР