На извънредно среднощно заседание депутатите обсъждаха бюджета на държавното обществено

...
На извънредно среднощно заседание депутатите обсъждаха бюджета на държавното обществено
Коментари Харесай

Депутатите приеха бюджета за здраве за 2019 г.

На изключително среднощно съвещание депутатите обсъждаха бюджета на държавното публично обезпечаване. Страстите се разгорещиха на десетия час от съвещанието. Споровете сред ръководещи и съпротива се задълбочиха до толкоз, че от Българска социалистическа партия оспориха даже заглавието на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, съобщи БТВ.

Параметрите плануват следващата година минималната работна заплата да стане 560 лв.. Вдига се и оптималният застрахователен приход от 2600 на 3000 лв.. Това е ябълката на раздора.

От юли следващата година всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7 на 100, а таванът на пенсиите става 1200 лв..

Според ръководещите това е най-хубавият бюджет до момента, а съгласно опозицията той обрича хората на мизерия.

Заседанието продължава повече от 12 часа.

След осем часа и половина без отмора, депутатите одобриха дефинитивно бюджета за здраве за следващата година. През 2019 година НЗОК ще разполага с 4,3 милиарда лв. или близо половин милиард повече в сравнение с през тази година.

„ Убеден съм,че времето на безвремието в българското опазване на здравето завърши ”, сподели здравният министър Кирил Ананиев. Депутатите ще продължат работа с второ четене на бюджета на държавното публично обезпечаване.

Те утвърдиха закриването на Фонда за лекуване на деца. Функциите му ще поеме Националната здравноосигурителна каса.

През нова мега организация ще минава откриването на лечебни заведения и действия. В нея ще се влеят и Медицинският одит, както и Агенцията за трансплантации.

Управляващи и съпротива спорят както за това задоволителни ли са парите за здраве, по този начин и дали се управляват добре.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че дават на Конституционния съд бюджета на Здравната каса. Причината – с преходни и заколючителни разпореждания се вършат промени в 18 други закона, които нямат нищо общо със здравето, като Изборния кодкес да вземем за пример.

При полемиките в зала на напред във времето излезе въпросът с лекуването на неосигурените и обстоятелството, че интензивните отделения на лечебните заведения се трансформират в лечебни центрове за неосигурени.

За поредна година в пленарната зала се чуха претенции да отпаднат лимитите за лечебните заведения, с цел да не се постанова на шефовете да се чудят какво да вършат със 101-я болен. Предложението пристигна от Движение за права и свободи, само че бе отхвърлено от болшинството.

Опозицията се разгласи и срещу закриването на Фонда за лекуване на деца. Структурата би трябвало да спре да работи до 3 месеца. Здравният министър от своя страна беше безапелационен, че експертите ще останат на работа в Здравната каса, която поема функционалностите на фонда.

Сблъсък имаше и поради това, че през този закон се трансформират текстове в Изборния кодекс, Закона за публичните поръчки и за приходите на физическите лица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР