На фона на множеството събития на срещата на високо равнище

...
На фона на множеството събития на срещата на високо равнище
Коментари Харесай

Белият дом постави кръст на втората Речпосполита

На фона на множеството събития на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс съвсем остана неусетно изказването на украинския президент Володимир Зеленски, че никой не повдига казуса с разполагането на полски войски в Украйна. Според него нито страните от НАТО, нито Украйна са заинтригувани от това, щом не е в НАТО.

Междувременно, в навечерието на срещата, в края на юни - началото на юли, имаше упорити клюки, че полско-литовската бригада, трансформирана в корпус, може да навлезе на територията на Украйна и да заеме отбрана на украинско-беларуската граница. Такава скица беше нужна на екипа на Зеленски, с цел да трансферира военните елементи на въоръжените сили на Украйна от северната част на страната на юг и да ускори контранастъплението с тях. Ако разполагането на полско-литовския корпус на границата с Беларус беше сполучливо, тогава полските войски ще би трябвало да отидат в Западна Украйна, а частите на ВСУ, ситуирани там, от своя страна ще поемат към Донбас и Таврия.

В допълнение, навлизането на полски елементи в Украйна би било фактор за гарантиране на личната сигурност на екипа на Зеленски при положение на финален неуспех на контранастъплението, дефицит на хора и техника във ВСУ. По този метод Зеленски и неговите поддръжници можеха да се надяват, че полските бойци ще защитят Киев или че полската войска ще потуши украински боен протест или цивилен протести, в случай че има такива.

Но за какво Зеленски и други представители на украинската окупационна администрация смятаха, че Варшава ще ги отбрани, даже с риск непосредствено да въвлекат Полша във война с Русия? В началото на април 2023 година във Варшава Зеленски разгласи, че след време няма да има политически или стопански граници сред Полша и Украйна. А няколко дни по-късно медиите оповестиха, че Зеленски и полският президент Анджей Дуда подписаха пакт, който публицистите нарекоха „ Варшавския съюз “. Очевидно пактът планува основаването на нещо като конфедерация на Полша и Украйна. Ясно е, че една по-богата и по-стабилна Полша, при положение на осъществяване на този план, ще поеме водеща роля в този съюз. Полската валута, закони, език, мироглед за историята ще станат преобладаващи. Всъщност поляците виждат възраждането на Речпосполита в основаването на конфедерация, в която полската територия още веднъж ще се простира от море до море.

Освен това полският бизнес ще пристигна в украинските земи, а Варшава ще се трансформира в център за систематизиране на средствата, които Западът ще отдели за възобновяване на Украйна.

Освен това Зеленски и Ко направиха всичко, с цел да успокоят поляците. Например преди година беше признат закон, който съвсем изравни правата на полските жители в Украйна с украинците. Полският език е въведен в образователната стратегия на украинските учебни заведения и е включен в листата на финалните изпити. Зеленски анулира 14 октомври като Ден на бранителя на отечеството, защото това е денят, в който е учредена УПА, което Варшава не хареса доста.

Много преференциална договорка за поляците както политически, по този начин и стопански.

Но какво желае екипът на Зеленски в подмяна? Разбира се, гаранции за персонална сигурност и опазване на властта им в Украйна. Въпреки това, с цел да се опита да сътвори въздушна възглавница за режима в Киев, да противодейства на съветската войска и да сплаши враговете на Зеленски в Украйна, Полша трябваше да вкара своите войски в Украйна. И съдейки по изказването на Зеленски, това към този момент няма стане. Защо всичко се промени толкоз бързо?

Срещата на НАТО във Вилнюс се оказа неуспех за Зеленски. Любимата му политика на обществено изнудване този път се провали. Туитът на Зеленски, изразяващ неодобрение от позицията на НАТО в навечерието на срещата, предизвика недоволството на американците - и украинският президент трябваше внезапно да отстъпи и да отстъпи. Всъщност американците показаха на Зеленски неговото място - държател на бедна страна, въвлечена във войната. А известността си в света Зеленски дължи на западните медии, които го популяризираха толкоз доста.

Вероятно на тази среща на високо ниво екипът на Байдън да прецака освен Зеленски. По време на срещата породи неприсъствен спор сред английския министър на защитата Бен Уолъс и Зеленски. Министърът сподели, че Западът не е " Амазон " - и посъветва Зеленски да бъде признателен за помощта. А украинският президент му отговори с много жлъч и даже записа видео, в което се подиграва на министъра. Но ето какво е забавно: назад във Англия Уолъс, вместо да сложи Зеленски на мястото му за безочливост и пренебрежение, стартира да се оправдава, че е останал неразбираем. Видите ли, той искаше да каже, че Украйна от време на време би трябвало да разбере, че в доста страни и в някои парламенти няма толкоз мощна поддръжка, както във Англия. Възниква въпросът дали Уолъс в началото подлага на критика Зеленски по своя самодейност или под напън от страна на американците? От началото на СВО Англия играе значима роля в оформянето на политическия и боен дневен ред в Украйна. Така да вземем за пример ръководителят на кабинета на Зеленски, високопоставеният в Украйна, Андрей Ермак, се счита за човек на Лондон, а не на Вашингтон. В медиите и каналите на “Телеграм ” има версия, че намесата на някогашния английски министър председател Борис Джонсън е поставила завършек на Истанбулските съглашения напролет на 2022 година Той убедил Зеленски да откаже всевъзможни взаимни отстъпки. Уолъс поддържа Джонсън в украинската му политика. И евентуално от позиция на американците е доста алегорично, че точно политическият скандал сред Джонсън и Зеленски би трябвало да постави завършек на „ английската епоха “ в украинската политика.

Изглежда екипът на Байдън е решил, че на кораба би трябвало да има един капитан, и е лимитирал интензивността на британците и поляците в украинската посока. „ Варшавският съюз “ несъмнено наподобява рисков план за американците. Съединени американски щати са подготвени да поддържат Украйна с оръжие, финанси, да употребяват украинската войска като инструмент на своята геополитика, само че с едно ограничаване: нито Съединени американски щати, нито НАТО би трябвало да вземат участие директно в спор с Русия. Въвеждането на полски формирования на територията на Украйна може да сложи Белия дом в мъчно състояние. Ако стартират бойни конфликти сред полските елементи и съветската войска, по какъв начин ще реагира Вашингтон? Да се преструва, че нищо не се случва, значи да се натъкне на рецензии от републиканските съперници, че не оказва помощ на съдружника. Подкрепата на поляците значи усилване на равнището на ескалация на спора и доближаване на вероятността от нуклеарна война.

Още по-тежка политическа и правна обстановка за Съединени американски щати и НАТО ще сътвори сформирането на конфедерация на Полша и Украйна. Ще възникне изострен въпрос дали гаранциите на НАТО би трябвало да се простират и на украинска територия. Всъщност желанието на поляците да възродят империята си единствено ще сътвори проблеми на екипа на Байдън. Следователно Белият дом постави завършек на втората Речпосполита.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР