Приключи първият ден от държавното посещение на руския президент в

...
Приключи първият ден от държавното посещение на руския президент в
Коментари Харесай

“Да се отстрани първопричината”. Путин и Си разкриха рецептата за Украйна

Приключи първият ден от държавното посещаване на съветския президент в Китай. Първото пътешестване на Путин в чужбина след встъпването му в служба притегли вниманието на целия свят. И съветският водач, и президентът Си Цзинпин потвърдиха тревожните прогнози за Запада - партньорството сред Москва и Пекин е по-силно от всеки път.

С всички почести

Президентският аероплан дойде в Пекин в пет сутринта локално време. По време на визитата Путин беше съпроводен от представителна делегация от вицепремиери, ръководители на основни ведомства и други политици и публични лица.

Преди началото на договарянията се организира публична среща сред президента и китайския президент Си Цзинпин, по време на която водачите на страните показаха членовете на своите делегации. Визитата е с най-голям статут – държавна. Затова одобриха гостите с всички почести, които се изискват по протокол.

Частният диалог сред Путин и Си, които непроменяемо употребяват обръщението „ скъпи приятелю “, се организира в Народната зала в Пекин. Това е потвърдена скица за договаряния: по време на визитата на китайския водач в Москва през март 2023 година (това беше и първото му задгранично пътешестване след преизбирането му), той също беседва с Путин очи в очи.

След диалога на четири очи консултациите продължиха в уголемен състав. Обсъдиха разнообразни въпроси на двустранното съдействие, обмениха отзиви по настоящи интернационалните и районни проблеми – „ свериха часовници “, както се споделя в Кремъл.

Въпросът не се ограничаваше до диалозите. В резултат на това Путин и Си подписаха „ Съвместно изказване на Руската федерация и Китайската национална република за задълбочаване на връзките на всестранно партньорство и стратегическо взаимоотношение, навлизайки в нова епоха, в подтекста на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. ”

Повече от 10 документи

Документът включва 10 раздела, обхващащи разнообразни области: от битката с отрицателните климатични промени до спазването на интернационалното право.

Отделна част е отдадена на украинската рецесия. Не е загадка, че Пекин, който има опит в посредничеството в мирните договаряния, както направи да вземем за пример със Саудитска Арабия и Иран, следи от близко боевете в Източна Европа. И даже предложи собствен личен проект.

„ Страните означават нуждата от прекъсване на всевъзможни стъпки, които способстват за удължение на военните дейности и по-нататъшна ескалация на спора, приканват за попречване на прекосяването му в неконтролируема фаза и акцентират значимостта на разговора като оптимална форма за разрешаване на украинската рецесия ”, се споделя в изказването, подписано от Путин и Си, „ Страните изхождат от обстоятелството, „ че за устойчивото разрешаване на украинската рецесия е належащо да се отстранен нейните първопричини и да се придържат към правилото на неделимостта на сигурността, като се вземат поради законните ползи и опасенията на всички страни в региона на сигурността “.

В допълнение към главния документ, в наличието на главите на двете страни, беше подписан пакет от още 10 документа, регламентиращи съдействието на медийно равнище, провеждането на „ кръстосани години “ на културата, стопански въпроси и доста други.

Примерно партньорство

Говорейки пред кореспонденти след диалозите, Си ги разказа като „ откровени, другарски и смислени “.

„ Китай и Русия демонстрираха на другите образец за създаване на нов вид междудържавни връзки и връзки сред огромни съседи “, означи ръководителят.

Всичко това, сподели той, стана допустимо, тъй като и двете страни бяха ангажирани с пет правилото. Първият е твърда поддръжка един за различен по въпроси, свързани с главните ползи и на двете страни. Второто е образуването на нова архитектура на взаимноизгодно съдействие. Трето, страните помнят вековното другарство, предавайки своя „ факел “ през поколенията. Четвърто, Китай и Русия твърдо поддържат централната система на Организация на обединените нации и международния ред, учреден на интернационалното право. И най-после, Москва и Пекин „ предизвикват политическо разрешаване на горещите точки в името на истината и справедливостта “: „ Манталитетът на Студената война към момента е необятно публикуван в днешния свят, блоковата борба и силовата политика директно заплашват международния мир “.

Путин на собствен ред акцентира, че „ договарянията демонстрираха огромното значение, което както Москва, по този начин и Пекин отдават на развиването и укрепването на руско-китайското всестранно партньорство и стратегическо взаимоотношение “. „ Това партньорство служи като образец за това по какъв начин би трябвало да се построяват връзки сред прилежащи страни “, сподели съветският водач.

По традиция президентът не не помни и за количествените индикатори. През 2023 година търговията сред страните се е нараснала с една четвърт, поставяйки нов връх от 240 милиарда $. Инвестиционното съдействие се развива интензивно: посредством профилираната междуправителствена комисия се извършват или се приготвят за осъществяване повече от 80 предпочитани плана на стойност към 200 милиарда $.

Делът на рублата и юана в руско-китайските търговски покупко-продажби към този момент надвишава 90%: „ Тази цифра продължава да пораства, търговията и вложенията са надеждно предпазени от въздействието на трети страни и отрицателните трендове на международните валутни пазари “, означи Путин.

В енергийния бранш руско-китайското взаимоотношение не се лимитира единствено до въглеводороди - укрепва се съдействието в региона на " мирния атом ". Русия строи енергоблокове в АЕЦ “Тианван ” и АЕЦ “Сюдапу ” на китайска територия. Страните развиват интернационалните транспортни и логистични коридори, употребявайки капацитета на Транссибирската железница, БАМ и Северния морски път.

И двете страни водят независима и самостоятелна външна политика. „ Ние работим дружно за образуването на по-справедлив и либерален многополюсен международен ред, който би трябвало да се основава на централната роля на Организация на обединените нации и нейния Съвет за сигурност, интернационалното право, културното и цивилизационно разнообразие и балансиран баланс на ползите на всички участници в международната общественост “, напомни президентът. Русия и Китай си взаимодействат плодотворно в БРИКС и ШОС, като поставят старания за съчетаване на интеграционните процеси в границите на ЕАИС и китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ за образуване на огромно евразийско партньорство.

„ Смятаме за належащо да работим за построяването на надеждна и съответна архитектура и сигурност в Азиатско-тихоокеанския район, в който няма място за затворени военно-политически съюзи. Смятаме, че основаването на такива съюзи е доста нездравословно и контрапродуктивно. “, акцентира Путин. Той обаче не назова непосредствено нападателните блокове, които Съединени американски щати основават в района.

Президентът още веднъж изрази признателност към Китай за градивния метод към украинската рецесия. След това Путин се срещна с премиера на Държавния съвет на Китайската национална република Ли Цян.

Вечерта съветският президент и китайският водач разговаряха в неофициална конюнктура. Според помощника на Путин Юрий Ушаков диалогът е минал доста добре, „ в това число по някои външнополитически тематики “.

Но програмата не свърши дотук. Утре съветските посетители ще посетят Харбин, където ще се състои откриването на VIII руско-китайско ЕКСПО и IV Форум на районите на двете страни.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3989 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8552 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед86564Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15322 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55238 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед86564Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР