Шест годишният Атеф Ал-Бухайзи някога е мечтал да се занимава

...
Шест годишният Атеф Ал-Бухайзи някога е мечтал да се занимава
Коментари Харесай

ООН: Най-пострадали от войната в Газа са децата

Шест годишният Атеф Ал-Бухайзи в миналото е мечтал да се занимава със строителство на къщи. Сега единственото, което желае, е да се върне в учебно заведение. По време на войната на Израел с Хамас домът на Атеф е бомбардиран, учителят му е погубен, а учебното заведение му в Нусейрат е превърнато в леговище за разселени хора. Хиляди образователни заведения в Газа са затворени, а хиляди техни ученици са останали без публично обучение и безвредно място.
Това, което загубихме най-вече, е бъдещето на нашите деца и тяхното обучение. Къщите се възвръщат, парите се печелят още веднъж, само че по какъв начин да компенсираме образованието на децата?
Ирада Исмаел, баба на Атеф

Газа е изправена пред филантропична рецесия, като ръководителят на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации дефинира, че в северната част на страната към този момент е настъпил „ цялостен апетит “. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа във войната са починали повече от 35 000 палестинци. Около 80% от популацията на анклава е прогонено от домовете си. Децата са измежду най-тежко засегнатите съгласно оценките на Организация на обединените нации. Те означават, че към 19 000 деца са останали сираци, а съвсем една трета от децата на възраст под две години са подложени на остро недохранване. При други спорове групите за помощ могат да основат безвредни пространства за децата в прилежащите страни. Това не е допустимо в този регион, чиято територия е гъсто обитаема и заключен сред морето, Израел и Египет.
Те не са в положение да избягат и остават в регион, който продължава да бъде опустошаван. Ето за какво е доста мъчно да им се дават избрани услуги, като да вземем за пример психическа поддръжка и обучение.
Тес Инграм, УНИЦЕФ

Групите за помощ се надяват образователните занятия да бъдат обновени до септември. Но даже и да бъде реализирано преустановяване на огъня, огромна част от Газа би трябвало да бъде разчистена от мини, а възобновяване на учебните заведения може да отнеме години. Организациите оповестяват, че доставянето на елементарни консумативи като играчки и писалищен материали също може да отнеме месеци. Този месец УНИЦЕФ е възнамерявал да издигне най-малко 50 палатки за към 6 000 деца от предучилищна възраст до 12-и клас. Но тези проекти могат да бъдат нарушени от интервенцията на Израел в Рафа. Експертите предизвестяват, че децата в спорове са изложени на нараснал риск от насилствен труд, полово принуждение, трафик и рекрутиране от банди и въоръжени групи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР