На днешния ден можем да си спомним за Джеймс Тобин

...
На днешния ден можем да си спомним за Джеймс Тобин
Коментари Харесай

Джеймс Тобин печели Нобел за анализа на финансовите пазари

На днешния ден можем да си спомним за Джеймс Тобин (James Tobin), Нобелов лауреат за стопанска система през 1981 година за неговия разбор на финансовите пазари и взаимовръзката им от разходните решения, приложимост, продукция и цени.
Американският икономист е роден в град Шампейн, щата Илинойс (САЩ). През 1935 година, по съвет на татко си, влиза в Харвард (най-старото висше образователно заведение в Съединени американски щати, въпреки до началото на XIX в. да е приблизително училище), където учи стопанска система. След завършването си преподава в Йейлския университет - измежду най-известните частни университети в Съединени американски щати, намиращ се в град Ню Хейвън, щата Кънектикът. Основан през 1701 година, Йейл е третото по учредяване висше учебно заведение на територията на актуалните Съединени американски щати (след Университета на Уилям и Мери и Харвардския университет). Член е на по този начин наречената Бръшлянова лига (Ivy League) на американски университети. След това учи и в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн.

При образуване на своите хрумвания ученият е повлиян от Кейнс, Шумпетер, Алвин Хансен, Готфрид Хаберлер, Съмнър Слихтер, Сеймор Харис, Едуард С. Мейсън, Едуард Чемберлин и Василий Леонтиев.
Джеймс Тобин е прочут със своите теории за иконометрията и таксите, които носят неговото име - Тоубинови теории . Иконометрията съчетава в едно стопанската система, математиката и статистиката. Това е приложението на математически и статистически способи за разбора на икономическите данни, а тази дисциплинираност дава опция за решаването на разнородни проблеми на икономическото развиване и обмисляне. Като обособена дисциплинираност иконометрията съществува от 30-те години на 20-я век.

През 1981-а Тобин става десетият американец, почетен с Нобеловата премия за стопанска система. Приносите на учения са свързани с основания от него Модел за успеваемост на капиталовия портфейл и доразвиване на Кейнсианската стопанска система, Коефициент на Тобин и Модел на Тобин. Икономистът е получил и Медал Джон Бейтс Кларк (1955 г.).

От своя страна Тоубин е повлиял върху Пол Самуелсън (също нобелист), Лойд Метцлер, Джон Кенет Гълбрайт, Абрам Бергсон, Ричард Мъсгрейв, Ричард Гудуин и Пол Кругман (нобелист).
Джеймс Тобин умира на 11 март 2002 година в Ню Хейвън, щата Кънектикът (САЩ) на 84 годишна възраст.

Сн. 229788
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР