Словашкият премиер Роберт Фицо, срещу когото вчера бе извършено тежко

...
Словашкият премиер Роберт Фицо, срещу когото вчера бе извършено тежко
Коментари Харесай

Преди месец: Фицо предрекъл покушение срещу член на кабинета

Словашкият министър председател Роберт Фицо, против който през вчерашния ден бе осъществено тежко нападение, е предсказал преди месец, че в страната е вероятен политически гнет против членове на държавното управление, оповестиха чешки медии.
От предходната есен той оглавява държавно управление на националистична популистка коалиция, не крие, че е въодушевен от унгарския си сътрудник Орбан.
На 10 април той разгласява в профила си във Facebook изказване, в което упреква опизицията и лоялните й медии, че разпалват злоба против властта. 
" Правителствените политици ругаят непристойно на улиците, и единствено очаквам по кое време това отчаяние, което по този начин интензивно задълбочават Denník N, Sme или Aktuality, ще прераснат в убийството на един от водещите държавни политици. Не пресилвам нито на милиметър ", споделя Фицо. 
По думите му, обществени лица в Словакия, които поддържат властта, " биват обществено съсипвани единствено тъй като си разрешават да имат друго мнение, единствено с цел да се избегне трето проваляне след загубата на парламентарните и президентските избори (има поради изборите за Европарламент) ". 
Тогава Фицо упреква последователите на опозицията в това, че " сеят яд, злоба и аномалия във връзка с фундаменталните полезности и етичните въпроси " и " се държат по този начин като че ли са им лишили разсъдъка ". 
Още през вчерашния ден опозиционните партии се разграничиха от 71-годишния Юрай Цинтула, който изпрати 5 патрона в тялото на словашкия министър председател. Дори бе пуснато нещо като изказване на стрелеца след ареста, че е стрелял, " тъй като не е склонен с политиката на държавното управление против свободата на медиите ". 
Местните медии разкриха, че преди години Фицо е членувал в организацията " Словашки бранници ". Бяха открити негови фотоси с организацията във " Facebook ". 
Организацията си е сътрудничила в прокремълското придвижване на мотористи " Нощните вълци ", а водачът й е посещавал подготвителен лагер на съветското национал-патриотично придвижване " Народен събор ", където образованието са водели някогашни чиновници на съветските спецчасти. През 2022 година " Словашки бранници " оповестяват, че се разпускат. Преди това са подозирани в пронацистки уклон. 
Вицепремиерът Тамаш Тараба заяви късно нощес, че след интервенцията, траяла 3 часа и 40 минути, Фицо се намира в устойчиво положение. 
Състоянието на Фицо се стабилизира, само че остава съществено, съобщи Ройтерс, като се базира на шефа на болничното заведение. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР