На 4, 5 януари България ще получи още 25 хиляди

...
На 4, 5 януари България ще получи още 25 хиляди
Коментари Харесай

Още 25 хил. дози ваксина пристигат до 5 януари. Те ще са за лекари, фармацевти, зъболекари |

На 4, 5 януари България ще получи още 25 хиляди дози ваксина. С тях ще продължи имунизацията на работещите в лечебните заведения, а също фармацевти, дентални лекари, общопрактикуващи лекари. Това заяви министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов на днешния му регулярен брифинг с Националния действен щаб и министъра на образованието Красимир Вълчев.

След разнасянето на първата доза с хладилни камиони, рекламиращи салами министър Ангелов акцентира, че този път имунизацията ще дойде със аероплан и ще бъде дистрибутирана до всички РЗИ с коли.

Очаква се тази втора доставка да обезпечи имунизирането на медиците, които са в първата предпочитана група, след което - в случай че Moderna получи позволение от Европейската организация по медикаментите за приложение на имунизацията си на 6 януари - да можем да пристъпим към втората фаза, а точно имунизации в домовете за възрастни хора и всички останали домове от резидентен вид, уточни Ангелов.

Какви ограничения да съблюдават имунизираните?

Първо, сред първото и второто слагане на ваксина в интервал от две седмици, индивидът да съблюдава противоепидемичните ограничения - предложи министър Ангелов, т.е. да носи маска на закрито, в случай че може - и навън, да мие и дезинфекцира постоянно ръцете си.

Второ, значимо е да се знае, че имунизацията защищава имунизираният да не се болести, само че това не значи, че той не може да бъде заразоносител в продължение на няколко дни, т.е. самият той би трябвало да пази близките, без значение че не развива признаци.

Подобряване на обстановката у нас  регистрира Националният действен щаб. Има трайна наклонност за повишен брой на излекуваните по отношение на новозаразените, уточни министърът и увери, че " желаеме българските жители да бъдат здрави и здрави да посрещнат имунизацията ", с цел да може да бъде изпълнена крайната цел - реализиране на групов имунитет, който да ни разреши да преборим това заболяване.

Прегледът на данните по области демонстрира, че най-високата заболеваемост у нас на 100 хиляди души население е във Варна и Сливен (съответно 376 и 344/100 хил.), а най-ниската е в Кърджали и Монтана.

По мотив позитивната наклонност държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев сподели, че " желаеме да поддържаме трайна, постоянна оптимистичната наклонност за понижаване на заболеваемостта и смъртността, което ще разреши смяна на ограниченията ". Дали тя е устойчива ще стане ясно след приключването на цялостна работна седмица, т.е. първата седмица на януари. По време на празниците не е реалистична, тогава хората у нас търсят доктор единствено в краен случай, по наблюдения на Кунчев.

Къде сме в Европейски Съюз

България е на 24-о място и на пето на Балканския полуостров по заболеваемост. Данните за смъртността на 14-дневна база ни слагат на 3-о в Европейски Съюз, след Лихтенщайн и Хърватия, и на първо на Балканския полуостров.

Очаквайте детайлности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР