Викането може да бъде неизбежно в различни ситуации, като публични

...
Викането може да бъде неизбежно в различни ситуации, като публични
Коментари Харесай

Възстановяване на пресипналия глас с помощта на народни средства

Викането може да бъде неизбежно в разнообразни обстановки, като обществени изявления, спортни събития или даже когато просто се забавлявате. Въпреки това, несъразмерното кряскане може да докара до дразнещо положение, наречено прегракнал глас. За благополучие има няколко домашни средства, употребяващи билки, чайове и други естествени способи, които могат да оказват помощ за възобновяване на гласа ви бързо и дейно. В тази публикация ще обсъдим някои от най-ефективните лекувания за прегракнал глас, породен от прекомерно кряскане.

Гаргара със солена вода
Гаргарата със солена вода е елементарен, само че ефикасен способ за облекчение на възпалението и усмиряване на раздразнените гласни струни. Солта оказва помощ за унищожаване на непотребната слуз и бактерии, като в същото време понижава подуването. За да извършите гаргара със солена вода, просто смесете 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода, разбъркайте, до момента в който се разтвори, и по-късно я използвайте за изплакване на устата си. Повторете този развой няколко пъти дневно, до момента в който гласът ви се усъвършенства.

Чай от джинджифил
Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за усмиряване на възпалените гласни струни и облекчение на дискомфорта, обвързван с прегракнал глас. Освен това оказва помощ за изчистване на насъбраните храчки и улеснява говоренето. За да приготвите чай от джинджифил, настържете малко парче свеж джинджифил и го прибавете към чаша гореща вода. Оставете го да кисне за няколко минути, след което прецедете и прибавете мед за усет. Пийте този чай няколко пъти на ден, до момента в който гласът ви се възвърне.

Инхалация с пара
Инхалирането на пара може да помогне за навлажняване на сухите и възпалени гласни струни, като по този метод облекчава признаците на прегракнал глас. Всичко, от което се нуждаете, е купа с гореща вода и забрадка. Наведете се над купата, покрийте главата си с кърпата и вдишайте парата надълбоко. Правете това за към 5-10 минути, като повтаряте няколко пъти дневно, в случай че е належащо.

Хидратирайте тялото си
Пиенето на задоволително вода през целия ден е от решаващо значение за поддържането на гласните струни влажни и здрави. Когато сте обезводнени, гласните ви струни са склонни да стават сухи и нервират, което води до прегракнал глас. Стремете се да пиете най-малко осем чаши вода дневно и избягвайте алкохола и кофеина, защото те могат в допълнение да дехидратират тялото ви.

Мед и лимон
Медът и лимоновият сок имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за усмиряване на възпалените гласни струни и поощряване на оздравяването. Смесете една супена лъжица мед и сока от половин лимон в чаша топла вода и разбъркайте добре. Консумирайте тази примес няколко пъти дневно, с цел да подпомогнете възобновяване на гласа си.

Почивка
Понякога единственият метод да се възвърне изцяло пресипналият глас е да дадете отмора на гласните си струни. Опитайте се да не говорите прекалено много в продължение на няколко дни и вместо това общувайте посредством писане или жестове. Това разрешава на гласните ви струни да заздравеят без спомагателен стрес.

Вдишвания с етерично масло от чаено дърво
Етеричното масло от чаено дърво има антимикробни свойства, които могат да оказват помощ за елиминирането на бактериите, причиняващи инфектиране на гласните струни. Добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво към купа с гореща вода, наведете се над нея и покрийте главата си с забрадка. Вдишайте парата надълбоко за към 5-10 минути, като повтаряте няколко пъти дневно, с цел да облекчите признаците на прегракнал глас.

Кора от хрян
Кората от хрян може да помогне за понижаване на възпалението и облекчение на болката, обвързвана с прегракнал глас. Настържете малко парче кора от хрян и го прибавете към чаша гореща вода. Оставете го да кисне няколко минути, след което прецедете и прибавете мед за усет. Пийте този чай няколко пъти на ден, до момента в който гласът ви се усъвършенства.

Пресипналият глас, породен от прекомерно кряскане, може да бъде неуместен и сложен за лекуване. Въпреки това, като употребявате тези естествени средства, можете дейно да лекувате положението и да възстановите гласа си. Не забравяйте, че е значимо да бъдете търпеливи и да позволите на гласните си струни да заздравеят вярно. Ако признаците не престават или се утежняват, консултирайте се със здравен експерт за вярна диагноза и лекуване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР