На 23 март 2021 г. гигантски контейнеровоз с дължината на

...
На 23 март 2021 г. гигантски контейнеровоз с дължината на
Коментари Харесай

Гледаме Заседнал в Суецкия канал

На 23 март 2021 година великански контейнеровоз с дължината на четири футболни стадиони влиза в новините по целия свят с това, че засяда в Суецкия канал и по този начин блокира един от най-натоварените търговски направления в света. Новият документален филм по Viasat Explore „ Заседнал в Суецкия канал “ проверява произхода на тази епична неточност и прави хроника на стадиите на трагичната развръзка. Премиерата в деня на годишнината от събитието – 23 март – е в 22:00 часа и ще покаже архивни фрагменти, CGI резултати и изявленията с тези, които вземат решение казуса на първа линия.

По-голям от Емпайър Стейт Билдинг и по-тежък от 30 Айфелови кули. И тъкмо когато транспортира 18,000 карго контейнера през един от жизненоважните търговски направления по вода на планетата, Евър Грийн е ударен от мощна пясъчна стихия. Избутан от курса си, екипажът съумява да се удържи против бруталната мощ.

На сутринта египетските управляващи оповестяват немислимото — грамаден транспортен съд се е вклинил косо на канала и няма метод да бъде помръднат. Заседнал в калта и пясъка, 400-метровия кораб незабавно приключва цялото придвижване. Приблизително 12% от световната търговия се прави през Суецкия канал, който свързва Средиземно с Червено мора и е най-кратката връзка по вода сред Азия и Европа.

Катастрофалното запушване на стотици кораби, подредени и от двете страни, е с потресаващата цена от 10 милиарда $ дневно! Целят свят е вперил очи в Евър Грийн, а инженери и избавителни екипи подхващат акция по евакуиране с великански мащаб, която разчита на най-хубавото в технологиите и човешката досетливост. Надпреварата с времето е пределна и не оставя място за нито една неточност. Работейки непрестанно, 24 часа в денонощието, влекачи и дреги се борят да освободят носа и кърмата.

Когато това се оказва незадоволително, би трябвало да олекотят кораба като разтоварят от гориво и карго контейнери — един по един. Това, обаче, би лишило седмици и би могло да разбалансира кораба и да утежни нещата още повече. Като употребяват безусловно всички налични запаси, инженерите излизат с решение с дузина ултра-мощни влекачи, подредени по двойки, които да извършат колосална интервенция, която ще изтегли планини от пясък, с цел да освободи солидния транспортен съд. В последна сметка спасението идва от новаторско комбиниране на технологии с брутална мощ.

След седмица, в която всички са изправени на нокти, Евър Грийн най-накрая е освободен. Четири дни по-късно, задръстването от кораби е разчистено, което разрешава на Суецкия канал да се завърне към фина си хореография. Специалният научнопопулярен филм „ Заседнал в Суецкия канал “ дебютира по Viasat Explore извънредно за цяла Централна и източна Европа на 23 март, сряда, в 22:00 часа с повтаряне на 26 март, събота, от 14:25 часа и 30 март, сряда, от 20:00 часа.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР